Faipari tanácsadó testület alakult

Hargita Megye Tanácsa újabb lépése a fafeldolgozók és erdőtulajdonosok érdekében

(0 Szavazat)48 megjelenítés

Faipari vállalkozók, közbirtokosságok vezetői, erdészeti szakemberek és pedagógusok vettek részt október 15-én a csíkszeredai megyeházán, Hargita Megye Tanácsa felkérésére, a megyei faipari tanácsadó testület alakuló ülésén.

A jelenlévőket Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte. Elmondta, hogy a döntés-előkészítéshez szükség van egy szakmai tanácsadó testületre, mivel a megyei tanácsnak nincs közvetlen hatásköre erdőgazdálkodás és fafeldolgozás terén, ám kezdeményezésekkel, közvetítéssel, uniós projektek révén támogatni tudja az említett területek szereplőit. A megyei tanács szerepe remélhetőleg nőni fog a minisztériumi intézmények decentralizációja nyomán, így nagyobb beleszólása lesz az erdőgazdálkodásba és a vidékfejlesztésbe, mondta az elöljáró, és felhívta a figyelmet arra, hogy az általa vezetett intézmény által kidolgozott, Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési stratégia is kiemelten foglalkozik a témakörrel, az erről szóló másfél éves konzultáció tapasztalatainak felhasználásával. Molnár Gábor, a megyei tanács Fenntartható erdőgazdálkodás munkacsoport, illetve a Robinwood Plus nemzetközi projekt csapatának vezetője részletesen bemutatta a stratégiának ezt a részét, és elmondta, hogy ezek megvalósításához alulról jövő kezdeményezésekre van szükség.
A jelenlévők már ezen az első ülésen felvetettek ötleteket a témában. Például azt, hogy ösztönözni kell a faipari, erdészeti szakon tanuló diákokat kiállítási lehetőségek megteremtésével, javítani kell a fafeldolgozók imázsán, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fából származó alternatív energia előállítására. A megyei tanács azon kezdeményezését, miszerint középületek esetében csak a fából való építkezést támogatja az intézmény, ki kellene terjeszteni a közintézmények bútorvásárlásának támogatására is, hangzott el a tagok részéről.
A testület tagjai: Bajkó Tibor (vállalkozó, Gyergyószentmiklós), Dobay Tibor (vállalkozó, Székelyudvarhely), László Lajos (elnök, Csíkszentdomokosi Közbirtokosság), dr. Melles Előd (igazgató, Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal), Antal Tünde (igazgatóhelyettes, Venczel József Szakközépiskola, Csíkszereda), Orbók Sándor (erdőfelügyelő, Csíkszereda), Pál Gábor (vállalkozó, Csíkszépvíz), Pápay Mária Márta (tanár, Bányai János Szakközépiskola, Székelyudvarhely), Szilágyi Imre (vállalkozó, Gyergyószentmiklós).


Csíkszereda, 2013. október 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774