Ez az ára Szász Jenő privatizációinak

( Szavazat)31 megjelenítés
A Székelyhon.ro internetes portálon közzétett (http://szekelyhon.ro/hirek/kozelet/emelik-az-ivoviz-arat-udvarhelyen) cikkből megtudhatjuk, hogy a székelyudvarhelyi vízművet működtető magyarországi vállalkozás 9 millió euró hitelt vett fel a víz- és csatornarendszer felújítása céljából, és hogy a hitelt törleszteni tudják, most 10 százalékkal emelik a vízdíjat. A szolgáltatást Szász Jenő egykori polgármester adta magánkézbe teljhatalmú, helyi tanács nélküli időszakában, és most megkezdődött az átgondolatlan privatizáció árának megfizetése.
 
A mostani áremelés vélhetően nem egyedi, ezt hasonló emelések fogják követni, mert a súlyos kamatokat a megemelt vízdíjon keresztül az embereknek kell megfizetniük. A díjemelés, e szomorú tény is rávilágít arra, hogy a székelyudvarhelyi emberek, a fogyasztók fizetik meg az egykori Szász Jenő-féle privatizációs praktikák árát. Intő példaként kell szolgáljon mindenki számára, hogy a fontos közszolgáltatásokat magáncégeknek adó politikusi döntések számláját a lakosság fizeti meg.
Felvetődik a kérdés, lehetett volna-e másképp, volt-e kedvezőbb megoldás. A válasz egyértelműen igen, hisz a teljes városi vízmű rekonstrukciójához, modernizálásához szükséges eurótízmilliók uniós és kormányzati támogatásból a város rendelkezésére álltak, de Szász Jenő, illetve az általa uralt helyi tanácsi többség ezt a lehetőséget folyamatosan megtorpedózta.
Székelyudvarhely városának vízművét, ha a szolgáltatást nem privatizálja az előző polgármester, uniós alapokból 2 százalékos önrész mellett, 98 százalékos támogatásból lehetne felújítani. Szász Jenőnek nem kellett a 98 százalékos támogatás, és most ennek következménye a 9 milliós hitelfelvétel, és a későbbiekben továbbiak várhatóak, amik következtében emelkednek majd a vízdíjak. Ráadásul Udvarhely az utóbbi időben jelentős programokból maradt ki a közszolgáltatások privatizálása miatt: regionális vízprogram (POS Mediu) 6,5 millió euró + áfa értékben (ehhez kellett volna egy önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató, de nem lehetett, mert Udvarhelyen magánkézbe adták a szolgáltatást), valamint a regionális hulladékgazdálkodási projekt (POS Mediu) – a régi szeméttelep bezárása EU-s pénzből, 2,5 millió euró + áfa értékben (ha nem privatizálták volna Udvarhelyen a hulladékgazdálkodást, akkor az EU-s támogatásból lehetett volna átrakóállomást, hulladékudvart és szelektív hulladékgyűjtő pontokat létesíteni, amelyek értéke elérte volna az egymillió eurót).
Úgy gondolom, mára világossá vált minden nyitott szemmel járó, előre gondolkodni tudó ember számára, hogy a székelyudvarhelyi vízszolgáltatás privatizációja kudarctörténet. Olyan kudarc, amely árát nem az okozónak, Szász Jenőnek kell megfizetnie, hanem minden udvarhelyi családnak, vállalkozásnak.
Az udvarhelyi vízszolgáltatás Szász Jenő-féle magánosításának kudarca arra is rávilágít, hogy felelős vezető így nem járhat el. Felelős vezető feladata csak az lehet, hogy a közvagyon fejlődjék, s minőségi szolgáltatásaival segítse a családok, vállalkozások és közösségek gyarapodását.
 
Borboly Csaba,
Hargita Megye Tanácsának elnöke
 
Csíkszereda, 2011. július 7.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774