Évértékelő beszélgetés Bende Sándor megyei tanácsossal

( Szavazat)50 megjelenítés
Kilencven százalékban Hargita Megye Tanácsa, tíz százalékban pedig a helyi önkormányzat finanszírozza Gyergyószentmiklóson a műjégpálya hűtésrendszerének és a palánknak a cseréjét. Erről szól az a megállapodás, amelyet tavaly decemberben fogadott el a megyei tanács, és amely Bende Sándor szerint a 2013-as év legnagyobb beruházása lesz Gyergyószéken. A Maroshévízen élő, kilencedik éve a megyei tanácsban dolgozó Bende Sándort, a beruházási szakbizottság elnökét a 2012-es eredményekről, illetve a 2013-as prioritásokról kérdeztük. 
 – Hogyan értékeli a 2012-es év munkáját megyei tanácsosként?
 
– Az országos gazdasági nehézségeket is figyelembe véve, sikerrel zártuk 2012-t. A helyhatósági és a parlamenti választások lassították az önkormányzatok munkáját nemcsak Hargita megyében, országos szinten is, de összeségében van mit felmutatnunk, voltak megvalósításaink egész Hargita megyében, ezen belül Gyergyó területén, az északi térségben (Maroshévíz–Borszék–Tölgyes–Galócás–Salamás–Bélbor), amelyet megyei tanácsosként képviselek RMDSZ-színekben.
 
– Milyen célkitűzései voltak 2012-re, ezekből mit sikerült elérni?
 
– Célkitűzéseimben mindig az a meghatározó, hogy az általam képviselt térséget minél lakhatóbbá tegyük. Ez magában foglalja a gazdasági kérdéseket és a beruházásokat, de az érzelmi jóllétet is. Tapasztalom és vallom, hogy nemcsak attól vagyunk boldogok, ha a zsebünk tele van pénzzel, hanem szükséges a lelki komfortunk, a tudat, hogy jó irányba mennek a dolgaink, hogy biztonságban vagyunk.
Mint az északi régió képviselőjének a megyei önkormányzatban az a legfontosabb, hogy a magyarság érdekeit segítsem megvédeni: gondolok kultúrára, vallásra, oktatásra, a gyerekeket nézve a jövőre. Az északi régió helyzete sajátos a megye többi részéhez képest, itt a magyarság gyakorlatilag kisebbségben, 40%-os arányban él, így a nemzetiségi kérdésekre még inkább oda kell figyelni. A maroshévízi iskola, a borszéki fejlesztések mindig fontos helyen szerepelnek, Tölgyesen is megpróbáltunk mindent annak érdekében, hogy a magyarság megmaradjon, akárcsak Galócáson és Salamáson. Nehezíti a munkánkat, hogy Galócás és Tölgyes elvesztette magyar alpolgármesterét.
Amikor beruházásokat támogatunk a megyei önkormányzatban, mindig megkérdezzük a településeken élőket, hogy mire van szükség, és ezeket próbáljuk felkarolni. Nemcsak az elöljárók kéréseit vesszük figyelembe, az ottani magyar emberek igényei a legfontosabbak.
 
- Mivel elégedett, illetve mi volt sikertelenség 2012-ben Gyergyószéken?
 
- Jó eredménynek könyvelem el, hogy bizonyos településeken beruházásokat indítottunk el, és elégtétel, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is tudtunk aszfaltozni a megyei utakon, ha 1–10 km-t is. Támogattuk az önkormányzatokat a különböző beruházások kivitelezésében: Gyergyószentmiklóson a Csíky-kert tanösvényeinek kialakításában nyújtottunk segítséget http://bendesandor.wordpress.com/2012/09/11/tanosveny-es-kuriozumok-a-gyergyoszentmiklosi-csiky-kertben/, a városi esketőterem részfinanszírozásában, Gyergyóremetén az óvoda modernizálásának a véglegesítéséhez tudtunk hozzájárulni, Ditróban a központban a járda kialakításához, itt idén centenáriumi ünnepséget kezdeményezünk. Borszéken segítettünk az Ó-sáros fürdő újraépítésében, sétányok kialakításában, illetve támogattuk a város projektjeit részfinanszírozással, az önrészek előteremtésében. Borszék látványos fejlődésnek indult, de mindehhez pénzre van szükség.
Tölgyesen segítettük a víz- és csatornarendszer munkálatainak elindítását, a villamos hálózat kiépítését Hargita Megye Tanácsának Kisvillany programja keretében, akárcsak Galócáson. Azáltal, hogy villamos energia került a lakásokba, az életszínvonal is növekedni fog ezeken a településeken.
Sokadik kezdeményezésre ugyan, de 2012 végére sikerült megteremteni az együttműködést a gyergyószentmiklósi önkormányzattal ahhoz, hogy a város fedett műjégpályáján olyan javításokat eszközöljünk, melyek elmaradása a pálya működését kockáztatná – ezáltal a medence jégkorong-utánpótlásának, magasszintű sportjának gátat szabva. Hargita Megye Tanácsa a javítási költségek 90%-os finanszírozását vállalta, közel négyszázezer eurós tételben.
 
- Milyen problémákkal találkozott a beruházási szakbizottságban az északi régiót illetően? Hogyan próbálja ezeket megoldani?
 
- Ezekről január 18-án egyeztettünk. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a polgármesterekkel és a helyi szervezetekkel. Tizenhat településen összesítettük a legfontosabb teendőket, és döntöttünk pár kiemelt feladatról Gyergyószéken. Ilyen a hulladéktározó Remetén, ami gyakorlatilag az egész megyét érinti. Ha nem változik a helyzet, áremelésre lehet számítani, ami mindenkit érint. Ezt szeretnénk elkerülni. Fontos beruházás Gyergyószárhegyen a főútról a Lázár-kastélyhoz vezető útszakasz, amely a megyei önkormányzat adminisztrálásában van. Turisztikai szempontból elengedhetetlen, hogy rendezzük a területet a kastélybejárat előtt és a bekötőutat. A megye és Erdély egyik legnagyobb templomaként ismert gyergyóditrói katolikus templom idén 100 éves. Ezt a centenáriumot szeretnénk megünnepelni különböző rendezvényekkel, kórustalálkozóval, néptáncos felépésekkel, egyéb megmozdulással. Ezen kezdeményezést segítette a tavalyi évben a megyei tanács Ditró központjának rendezésével. Készül egy területrendezési terv az egyház kezdeményezésére a templomudvart illetően, mely a templom méreteihez igazodik. Ugyancsak idén 800 éves a gyergyóalfalvi templom, ezt az évfordulót is kellő tisztelet kell hogy övezze.
 
- Milyen volt 2012-ben a RMDSZ gyergyói tanácsosai között a munka, a közösséggel való kapcsolat?
 
- Jó volt az együttműködés a gyergyói RMDSZ-es megyei tanácsosok között, rendszeresen tartottunk gyűléseket. Az egyeztetések valamelyest kimaradtak a választási kampányok miatt, de bízom benne, hogy 2013-tól ismét állandósulnak. A közösséggel való kapcsolatot a 2012 márciusában létrehozott http://rmdszgyergyoterulet.ro interaktív honlapunkkal erősítettük, ahol helyet adunk a kritikáknak is, a megyei tanács területi irodájában pedig idén is elkezdődtek a fogadóórák.
 
- Milyen ügyben fordulhat önhöz a lakosság?
 
- A megyei tanács testületében a beruházási szakbizottság elnöke vagyok, de bármilyen, a megyei tanácsot érintő témában fordulhatnak hozzám. Mivel jómagam és a megyei vezetőség is úgy gondoljuk, hogy a korábbi hiányosságokat ki kell küszöbölni, ezért egy magyarul tudó személlyel bővül a maroshévízi területi iroda.
 
 
- Milyen célokat tűzött ki 2013-ra?
 
- A maroshévízi magyar tannyelvű Kemény János iskola a prioritás: a bentlakása az alap elkészítésénél abbamaradt 2008 őszén, és azóta nem volt előrehaladás. Ezt kudarcként élem meg, de bízom benne, hogy ebben a mandátumban el tudjuk készíteni és egy újabb létesítményt átadni a magyar gyerekeknek. A gyergyói jégpályának a hűtésrendszerét és a palánkját kell kicserélni, mely előzetes számítások szerint 350 000 euróba kerül. Hangúlyozom: a megyei tanács ennek 90%-át vállalja fel, a városi tanácsnak mindössze 10%-át kell előteremtenie. A 2013-as költségvetés megszavazását követően, várhatóan tavasszal kezdődnek el a munkálatok.
 
- Mit gondol Borboly Csaba megyeitanács-elnök 2012. december 27-én Gyergyószentmiklóson tett kijelentéséről, miszerint az a tapasztalata, hogy Erdélyben sok helyen lenézik a gyergyóiakat? De mint mondta, a 2012-es választásokon való részvételi mutatókkal büszkék lehetnek, illetve azzal, hogy most az északi régió magyar szavazói Temes megyét juttatták plusz parlamenti képviselői mandátumhoz. A gyergyóiak kihúzhatják magukat, hisz mindenkinek el kell ismernie az érdemeiket.
 
- Találkoztam előítéletekkel, ezek az életminőségünket is befolyásolják. A gyergyói ember önbecsülése, presztízse nagyon fontos érték, hajtóerő, jó, hogy így kiállt a megyeitanács-elnök érte. Ezeken az előítéleteken önmagunk dicséretével nem sokat javíthatunk. Létünknek fontos eleme a büszkeségünk.
 
Névjegy: Bende Sándor Születési dátum és hely: 1969. május 29., Maroshévíz. Maroshévízen él. Tanulmányok: Elektroenergetikai Technikum, jogi oklevél (Brassó, Gh. Bariţiu Egyetem). Munkahelye: Electrica Rt., Maroshévíz. Politikai tevékenysége: 1990-től RMDSZ-tag, 2004-től megyei önkormányzati képviselő, 2008-tól a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke, 2012. július 1-jétől a Hargita Megyei Egyeztető Tanács elnöke. Interjúk, képanyag és tevékenység 2012-ben: a http://bendesandor.wordpress.com időszakos blogon.
 
Gyergyószentmiklós, 2013. január 31.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774