Európai területi társulás uniós források megszerzéséért

( Szavazat)44 megjelenítés
– Európai területi társulási együttműködést alakít ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hargita megyével – jelentette be Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet január 23-án, szerdán tartottak Nyíregyházán, és amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.  
 A felek elsősorban vallásturisztikai fejlesztésekre összpontosítanak, ilyen a Mária Út projekt, amely egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, kelet–nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. Az útvonal kialakítását Hargita Megye Tanácsa is támogatja, eddig körülbelül 195 km készült el a Hargita megyében tervezett 400 km-ből. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a projekt előkészítéséhez szükséges költségeket megpályázza a magyar kormánynál, és mindkét megye hozzáteszi majd az önrészét az európai társulás sikeres pályázata esetén.
A nyíregyházi Kölcsey Televízió beszámolója szerint Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a két megye a magyar–magyar kapcsolatokat erősítette az elmúlt tíz évben. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, arra a legbüszkébb, hogy határon innen és túl közös célokat tudtak kitűzni, majd elérni.
– Mindkét megye odafigyel a Beszterce-Naszód megyei szórványmagyarságra, és legalább annyit elértünk, hogy Beszterce-Naszód megyében a húszezres magyar közösség számos fiatal tagja ma már magyarul tanulhat, ami Romániában, egy szórványmegyében nagy eredmény. Ezenkívül nagyon sok műemlék, elfeledett katonai sír rendbetételéről beszélhetünk, és nagyon sok civil együttműködésről is tudunk, amely ugyancsak kialakult a két megye közti együttműködés folyamatában – nyilatkozta a Hargita megyei tanácselnök.
Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök szerint idegenforgalmi együttműködést tud kialakítani a két megye.
– E köré szerveződhet az az európai területi társulási együttműködés, amely nemcsak a határ mentére korlátozza az európai uniós forrásszerzést, hanem szabadon, az európai térben lehet együttműködéseket kialakítani és brüsszeli uniós pénzeket megpályázni, megszerezni, például ilyen célok megvalósítására, tehát elhatároztuk, hogy egy közös ETT-s együttműködést építünk ki, amilyen hamar ez lehetséges –jelentette ki Seszták Oszkár.
A találkozót azzal zárták, hogy idén még aktívabb lesz Hargita és Szabolcs-Szatmár-Bereg kapcsolata.
 
Csíkszereda, 2013. január 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774