Eurómilliók víz- és szennyvízhálózatra

( Szavazat)42 megjelenítés
Tizenkét Hargita megyei község pályázata nyert a Környezetvédelmi Alapnál
Több mint 16 millió euró értékben nyert pályázatot a Környezetvédelmi Alapnál 12 Hargita megyei település víz- és szennyvízhálózat, illetve tisztító- és kezelőállomások építésére. Erről hétfői ülésén döntött az országos hatóság döntéshozó testülete. A nyertes községek: Csíkkozmás, Csíkszentimre, Csíkszentmihály, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Gyergyóújfalu, Homoródalmás, Homoródszentmárton, Kászonaltíz, Siménfalva, Tusnád.
A fejlesztésre szánt pénz olyan településekre jut, ahol nagy szükség van rá, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a projektek sikerének hírére reagálva. Mint mondta, az említett községek polgármesterei kitűnően teljesítik feladatukat, jól pályáznak, ami meghozta gyümölcsét, mindez ugyanakkor az RMDSZ kormánykoalíciós munkájának, valamint Hargita Megye Tanácsa lobbitevékenységének is köszönhető. A tanácselnök külön kiemelte Borbély László környezetvédelmi miniszter és Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége alelnökének szerepét.
„Bár a kormánynak sok népszerűtlen intézkedést kellett hoznia a nemzetközi pénzügyi nyomás miatt, a szövetség kormányzati szerepvállalásának köszönhetően a megyei tanács oda tud hatni, hogyan használják fel a Hargita megyei lakók adójából befolyt összegeket – jelentette ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy az általa vezetett hivatal a megye valamennyi településére odafigyel, erre jó példa Gyergyóújfalu, amely a hozzá tartozó Tekerőpatakon végezhet beruházást. – Mindez újabb lépés Székelyföld építésében, munkánk, összefogásunk sikere.”
A 2010. október 18. és november 17. közti kiírásra összesen 898 pályázatot nyújtottak be az országból 5 351 998 998,07 lej értékben, és ebből a Környezetvédelmi Alap döntéshozó testülete 2011. szeptember 26-i ülésén 248-at fogadott el 1 371 522 667,98 lej értékben. Hargita megyéből összesen 32 pályázat érkezett, 12 pályázat nyertes, a megítélt támogatás összértéke 67 659 999,43 lej. „A most nem nyert pályázóknak még van esélyük forráshoz jutni víz- és csatornahálózat kiépítésére a regionális fejlesztési és a környezetvédelmi tárca programjából, ezek érdekében szintén lobbizott a megyei tanács, és az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően várhatóan itt is lesznek további nyertesek” – jelentette ki Borboly Csaba. A tanácselnök azt is közölte, hogy a munkálatokra már most ősszel szerződést köthetnek a polgármesteri hivatalok, ileltve kiírhatják a közbeszerzési pályázatot, így jövő tavasszal már elkezdődhetnek a munkálatok.
Rafain Endre, Tusnád polgármestere szerint a községben a rendszerváltás óta ez számít a legnagyobb beruházásnak. Mint nyilatkozta, jelenleg a település egy részén állandóan küszködnek a magas szintű talajvízzel, rengeteget kell szivattyúzni, ezért nagyon fontos a pályázat kivitelezése. Hasonlóan fontos beruházás kezdődhet Homoródalmáson is. Rigó Mihály, Homoródalmás polgármestere hangsúlyozta, ezzel régi álmuk valósul meg, ugyanis háromszor pályáztak már a projekttel. Elmondása szerint a falu lakossága körében végzett felmérés eredménye szerint a szükséges beruházások közül első helyen szerepel a csatornázás. A településen a 132-es számú megyei út felújítását is előrelátóan készítették el, oly módon, hogy az úttest rongálása nélkül tudják lefektetni a csatornahálózatot. „Köszönöm szépen az RMDSZ-es tisztségviselők lobbitevékenységét, amely eredményeként támogatást nyert a pályázatunk” – mondta a homoródalmási polgármester.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774