Eszközök a tej helyi feldolgozásáért

( Szavazat)38 megjelenítés
A Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületénél eszközbeszerzésre. Az eszközöket május 11-én Csíkjenőfalván, Cigánykúton adta át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója Sánduly Editnek, a sajtkészítők kézműves egyesülete elnökének, valamint az összegyűlt tagoknak. A 19 600 lej értékű pályázatnak köszönhetően az egyesület tagjai magasabb színvonalon állíthatnak elő hagyományos tejtermékeket. 
 Borboly Csaba elmondta, a megyei tanács minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a gazdákat, annak ellenére, hogy nagyon kicsi a mozgástere, ám ha kedvezőbb törvények születnek, akkor majd még nagyobb szerepet vállalnának annak érdekében, hogy a helyi termékek feldolgozásával elfogadható jövedelemhez jussanak a Hargita megyei gazdák. Gratulált az egyesület tagjainak, amiért mindenki számára példát mutatnak abban, hogy a háztáji gazdaságból milyen sokat lehet megvalósítani.
– Kérem, segítsenek, hogy egészséges, jó sajt fogyasztására ösztönözzük a lakosságot, hisz ha ma megnézzük a sajt néven árult termékeket, sok esetben azt láthatjuk, hogy tejet az a „termék” nem látott, csak génmódosított kukoricát, szóját, ízfokozót, színezéket, tartósítószereket, és még lehetne sorolni. Lehet, félárban van az a sajt, de én azt ajánlom, hogy inkább vásároljunk feleannyi, de egészséges sajtot a szomszédtól, a székely gazdáktól. Ezért felkérem az egyesület tagjait, segítsenek a helyes táplálkozásról való tájékoztatásban. Ugyanakkor bízom benne, hogy a családi jövedelmük biztosabb alapra kerül ezen eszközök, edények segítségével. Szeretném, ha minél előbb a „Hargita sajt” márkanévvel nemcsak Székelyföld minden üzletében, hanem az országban és akár nemzetközi szinten is az egyesület által előállított értékes, jó minőségű sajtot nagy mennyiségben piacra tudnánk juttatni – emelte ki Borboly Csaba.
Márton István gratulált az egyesületnek, amelynek tagjai nagyban képviseltetik magukat a rendszeresen megszervezett Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán. Sánduly Edit, a sajtkészítők egyesületének elnöke elmondta, a pályázat célja a tejfeldolgozás minőségének javítása, amely az egyesület 19 tagjának munkáját fogja elősegíteni. A pályázatból két oltókádat, két munkaasztalt, 18 darab inoxedényt, 3 sajthárfát, 60 darab Hargita sajtformát, 2 tejszeparátort, 4 darab tejhőmérőt, 7 darab farinométert vásároltak, valamint 4 állóbannert is, hogy az egyesület munkáját népszerűsíteni tudják.
 
Csíkszereda, 2013. május 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774