Erdélyi falugondnokok magyarországi tanulmányúton

( Szavazat)72 megjelenítés
Augusztus 27-30. között magyarországi tanulmányúton vettek részt erdélyi falugondnokok a kecskeméti Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének meghívására. Hargita Megye Tanácsa immár nyolcadik éve támogatja a megyei falugondnoki szolgálatok működését pályázati programja keretében, melyre civil szervezetek, egyházak pályázhatnak a gépjármű üzemanyaga, valamint kisebb javítási költségeire, továbbá a mobiltelefon költségeire. 
 „Az országban úttörőnek számít a Hargita megyei falugondnokság, hisz erre vonatkozó konkrét jogszabály hiányában is megtaláltuk a módját ennek működtetésére. A falugondnokság hármas együttműködés eredménye: civil szervezetek, helyi önkormányzatok és a megyei tanács közös munkájának gyümölcse” – fejtette ki a találkozó résztvevőinek Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője. A falugondnoksági program felelőse nagy szükségét látja, hogy magyarországi mintára Romániában is jogszabály szülessen, a falugondnokság működtetésének anyagi háttere biztosítása érdekében. „Ugyanakkor fontos előrelépést jelentene, ha a falugondnokságok technikai feltételeit (gépjármű vásárlás) meg lehetne pályázni, akár egy kormányprogram, akár az Európai Unió vidékfejlesztési program kiírása keretében” – hangsúlyozta a vezérigazgatóasszony.
A héten lezajlott tanulmányút legfontosabb állomása Vértesacsa volt, ahol a résztvevők kegyeletüket fejezték ki Kemény Bertalan (1928-2007), a falugondnokság atyjának sírja előtt. A jelenlévők közül többen személyesen is ismerték mindenki Berci bácsiját, ők idézték fel áldásos munkáját és példaértékű életét. A településen található a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség Falugondnokok Háza, ahol a 25 erdélyi résztvevő saját tapasztalatait, örömeit és nehézségeit osztotta meg egymással. Útjuk során lehetőségük adódott elbeszélgetni a fülöpjakabi, szentkirályi, cserkeszőlői és nyársapáti falu- és tanyagondnokokkal. Hargita Megye Tanácsa élen jár országos viszonylatban a falugondnokságok támogatásában – hangoztatta Balázs Sándor, a Romániai Falugondnokok Szövetségének elnöke.
Annak érdekében, hogy Romániában is működhessen széles körben a hungarikumnak számító falugondnokság, szükség lenne egy jogszabály kidolgozására, ahogy Magyarországon már létezik. A Romániai Falugondnokságok Szövetsége arra kérte a megyei tanácsot, hogy népszerűsítse a többi megyei tanács körében is a falugondnokság fontosságát, jónak látnák, ha Kovászna megye után Maros megye is bekapcsolódna a kezdeményezésbe.
A falugondnokság célja az elszigetelt- vagy kistelepülések társadalmi hanyatlásának megállítása, a társadalom vérkeringésében való bennmaradásának segítése, fékezve az elsorvadást és lemaradást. Emellett az életfeltételek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés elősegítése is kiemelt fontosságú. A tanulmányut a Bethlen Gábor Alap meghívásos pályázata révén valósulhatott meg.
A Romániai Falugondnokok Szövetsége szeptember 6-8. között Homoródkarácsonyfalván Erőszakmentes konfliktusmegoldás és a kaláka címmel tart előadássorozatot, melyre szeretettel várják az erdélyi falugondnokokat és a falugondnokság iránt érdeklődő polgármestereket, községvezetőket egyaránt.
 
Kecskemét, 2012. augusztus 31.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774