Érdekközösség helyett értékközösséget teremtenek

( Szavazat)40 megjelenítés
Sikeres Székelyföld fórumsorozat, 5.
 
 
Ötödik állomásához érkezett a Sikeres Székelyföld fórumsorozat május 21-én Csíkszeredában. Ezúttal Kultúra - Térség – Fejlesztés témával rendezték meg, kulturális intézmények vezetői és munkatársai, önkormányzati vezetők, társadalomkutatók, fejlesztési szakértők, döntéshozók, közéleti szereplők elemzik a székelyföldi kulturális erőforrások feltárásának, társadalmi hasznosításának lehetőségeit, módszereit.

 
Biró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja köszöntötte a jelenlévőket, majd Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mondott beszédet. Kijelentette, Székelyföld újjáépítéséhez nem elég a politikum, hanem a szakmával való közös, összehangolt munkával tehetik sikeressé a térséget. „A rendszerváltás után tizennyolc évig mindenki a saját kis várát építgette, két éve viszont, a legutóbbi helyhatósági választások óta, új fejezet kezdődött Székelyföldön: Hargita, Kovászna és Maros megye összefogott” – mutatott rá a Hargita megyei önkormányzat elnöke, aki szerint olyan értelmiségi réteg kialakítására van szükség, amely eléri a most kitűzött célokat.
 
A székelyföldi összefogás fontosságát hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is. Sikeresnek nevezte a három megye partnerségével szervezett I. Székelyföld Napok rendezvénysorozatot, kiemelve két legutóbbi eseményt: a Domokos Géza-emlékszoba avatóját Zágonban és az I. Székelyföldi Grafikai Biennálét, amelyre 11 országból 263 művész 693 pályamunkát küldött. Kitért arra is, hogy ellenzéki román politikusok támadták a székelyföldi kulturális rendezvénysorozatot. Igaz, hogy válság van, de támogatni kell a kultúrát, hisz az teszi az embert emberré, jelentette ki Tamás Sándor. „Újra akarjuk építeni Székelyföldet, nemcsak infrastruktúra, hanem a kultúra szempontjából is. Két éve Borboly Csabával és más önkormányzati vezetőkkel együtt eldöntöttük, hogy teremtenünk kell egy olyan helyet, ahol a székelyek ügyei a legfontosabbak. Ez a hely a Székelyföld kell legyen” – szögezte le a Kovászna megyei tanácselnök.
 
„Jövőnk a kultúrán áll vagy bukik. Ha ezt megértettük, akkor érdekközösség helyett értékközösséget építhetünk” – jelentette ki Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.
 
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója szerint az együttgondolkodás nem kerül pénzbe, csak szándék kell hozzá, ezzel a gondolattal adta át a szót az első előadónak, dr. Czene Zsoltnak, a budapesti VÁTI Nonprofit Kft. Stratégiai Tervezési és Vidékfejlesztési Iroda munkatársának, aki a kultúra és a kulturális örökség térségszervező és fejlesztő szerepéről értekezett.
 
A plenáris ülést követően a szakmai fórum résztvevői öt szekcióban folytatják a munkát. A rendezvény összegző kiértékeléssel, majd állófogadással zárul.
 
Csíkszereda, 2010. május 21.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774