Erdeink védelmében fordult a prefektushoz Borboly Csaba

( Szavazat)25 megjelenítés
A gomba- és erdeigyümölcs-gyűjtési, illetve a fakitermelési engedélyek visszavonását kérte levélben Borboly Csaba megyeitanács-elnök Hargita megye prefektusától. 
Kétségtelen, hogy az elhúzódó szárazság is szerepet játszik az egyre több erdőtűzben, de számos esetben bebizonyosodott, hogy felügyelet nélkül hagyott tűzhelyek az okozói. Az utóbbi idők erdőtüzei jelentős károkat okoztak mind a közbirtokosságoknak, mind magánszemélyeknek, a felelősöknek pedig gyakorlatilag lehetetlen a nyomára bukkanni, így a gazdák maradnak az anyagi és környezeti kárral. Ezért Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nemrég levélben kérte Augusta-Cristina Urzică Hargita megyei prefektust a gomba- és erdeigyümölcs-gyűjtési, illetve a fakitermelési engedélyek visszavonására, valamint a gyűjtögetők hatékonyabb ellenőrzésére az illetékes szervek által. Ugyanakkor a tanácselnök a térség polgármestereit is felszólította, hogy tegyenek lépéseket a garázdálkodó idegenek távol tartására a környező erdőktől, hogy elkerülhetők legyenek a további tűzesetek.
– A nyilvánvaló környezeti károk mellett az sem mellékes, hogy a mi erdeinket emészti fel a tűz, azokat az erdőket, amelyek több generáció óta az itteni lakosok tulajdonában vannak. Senki nem fogja ezt kárpótolni. Másrészt Hargita Megye Tanácsa már évek óta az erdei gyümölcsök feldolgozására és értékesítésére alkalmas központokat alakított ki néhány községben, ezért nem szabad hagyni, hogy idegenek szedjék le és értékesítsék azt, ami a helyi lakosság erdeiben megterem és számára is jó bevételi forrást jelent – nyilatkozta a levél kapcsán Borboly Csaba.
A fakitermelést illetően az engedélyek visszavonására azért van szükség, mert – a szakemberek szerint – a nagy szárazság közepette, illetve a kitermelés következtében kevesebb a lombozat, ami nagy valószínűséggel az avartakaró és aljnövényzet kiszáradásához, illetve a talaj nedvességtartalmának fokozottabb elpárolgásához vezetett, és így megnőtt az erdőtüzek kialakulásának veszélye.
 
Csíkszereda, 2012. augusztus 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774