Engage projekt: kapcsolatteremtés Hargita megyei kistelepülésekkel

(0 Szavazat)76 megjelenítés

A kistelepülések elöregedését, elnéptelenedését fékezheti meg a szélessávú internethálózat kiépítése – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke április 1-ji csíkszeredai sajtótájékoztatóján, amelyet Moldován József távközlési államtitkárral közösen tartott az Engage projektről. Ennek fő célja segíteni a vidéki régiókat Európa-szerte abban, hogy jobban megértsék, hogyan lehet kiépíteni szélessávú hálózatot költséghatékonyan a vidéki térségekben, a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően vagy éppen a helyi népesség és gazdasági tevékenység erősítése érdekében. Hargita Megye Tanácsa egyedüliként pályázott rá az országból, partnerségben a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumával. A megyei önkormányzat elnöke szerint a falvakon élő fiatalokat otthon tarthatnák azzal, hogy megteremtik számukra a külvilággal való gyors kapcsolatot.

 

Moldován József államtitkár szerint az Engage projekt elősegítheti Hargita megye fejlődését. Mint tájékoztatott, a projekt arról szól, hogy fejlettebb régiók segítenek kevésbé fejlett régióknak, hogy ugyanarra a szintre kerüljenek, harmonizálódjanak és átvegyék a jó praktikákat, ami bejáratott módszer az Európai Unióban.
„Romániában is nagyon közel vagyunk a digitális világhoz, és az ehhez szükséges rendszer kiépítése létfontosságú” – mutatott rá Moldován.
Az államtitkár szerint nagyon fontos a megyének, hogy fejlessze a szélessávú internethálózatot, mert az ma már infrastruktúrának számít. A minisztérium strukturális és kormányzati alapokat is próbál bevonni fejlesztéseibe, és a szélessávú hálózatok kiépítése segíti az e-kormányzás nevű projektet, amely által adatbázisokat hoznak létre és összehangolják a jelenlegieket. Ezek a programok az egyént szolgálják azáltal, hogy leegyszerűsítik az ügyintézést.
Borboly Csaba begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Engage projektnek hosszú távon mutatkozik meg az eredménye. Bár a Hargita megyére eső rész, az 50 ezer euró kevésnek hangzik, távlati hatása óriási: további lehetőségek nyílnak Hargita megye előtt európai, illetve kormányzati alapok lehívására.
Az Engage projektről további részletek találhatók a mellékelt dokumentumban.
 
Csíkszereda, 2010. április 1.  
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774