Energiafüggetlen Hargita megyét!

( Szavazat)35 megjelenítés
A megújuló energia volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyet Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban tartottak pénteken, február 15-én az Udvarhely térségi közbirtokosokkal. Az eseményen Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Borboly Csaba elnök és Birtalan József alelnök. 
 A helyi autonómia egyik feltétele gazdasági szempontból a saját jövő biztosítása, fogalmazta meg Borboly Csaba, aki példaként jól működő külföldi beruházásokat említett. Ne adják bérbe a zöld energia előállítására alkalmas területeket úgymond üveggyöngy áron, hanem valósítsanak meg saját beruházásokat, amelyekből komoly nyereség származhat, erre van lehetőségük a közbirtokosságoknak, biztatta a jelenlevőket az elöljáró. Mint ismertette, vízenergia-termelő egységekben, napelemparkokban, illetve biomassza alapú energiatermelő egységekben látják a térségben a megújuló energiák hasznosításának lehetőségét. Mindehhez jó üzleti terv kell, és összefogás a megvalósításához – fejtette ki a tanácselnök.
Hargita megye Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési programja konzultációsorozat nyomán jött létre, célja az energiahatékonyság növelése és az alternatív energiaforrások hasznosítása. A háztartásokat és vállalkozásokat segíti az energiaszámlák csökkentésében, támogatja a középületek hőszigetelését, segíti a településeket energiaforrásaik kihasználásában – mint például a mezőgazdasági és fahulladékok, patakok, napsugárzás felhasználásában. Hargita Megye Tanácsának alintézménye, a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat célja az energiahatékonyság és az alternatív energiaforrások kihasználásának elősegítése, ismertette Miklóssy Ildikó, a közszolgálat munkatársa. Mint elmondta, cél, hogy az önkormányzatok mutassanak példát a lakosságnak, illetve az energiahatékonyság és a hagyományos építkezés összehangolása, amit további programok és kampány révén népszerűsítenek. A tanulmányok elvégése mellett nagy hangsúlyt fektetnek az információ átadására, ezért a konferenciák, képzések, tanácsadások mellett hagyományossá vált a középiskolásoknak szervezett szakirányú versenyük – tette hozzá.
Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat egy megyei önkormányzati energiatermelő vállalkozás alapítását javasolta, amelyhez csatlakozhatnak a közbirtokosságok. E beruházás révén tudnának hozzájárulni a megye gazdasági növekedéséhez, hiszen ez munkahelyeket teremtene, és az erdő tudatos, üzemtervhez kötött kitermelése révén új jövedelemforrást biztosítana a közbirtokosságoknak. Ehhez kérték a szakemberek és a megyei tanács elnöke a közbirtokosságok összefogását, amelyhez segítségükről, tanácsadásról biztosították a jelenlevőket.
Miklóssy Ildikó ismertette: a vállalkozás megalapításában 18 önkormányzat vesz részt, a következő lépés a cég bejegyzése. A továbbiakban a közbirtokosságokkal való együttműködés jogi formáját tisztázzák le. Hangsúlyozta: a mostani udvarhelyszéki konzultáció után a megye többi térségének közbirtokosságait is felkeresik, hogy bemutassák az elképzelést, és helyet adjanak az erről szóló tanácskozásnak.
 
Székelyudvarhely, 2013. február 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774