Emléklapot írt alá a Hargita és Hajdú-Bihar megyei elnök

(0 Szavazat)32 megjelenítés

„Úgy jöttünk ide, mintha haza jöttünk volna” – jelentette ki Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, aki röviden bemutatta Hajdú-Bihar megyét. Reményét fejezte ki, hogy Hargita megyével is ugyanolyan virágzó együttműködés alakul ki, mint Bihar megyével, amely a másik romániai testvérmegyéjük. Rácz a Hajdúság és a Székelyföld történelme közti párhuzamokra is felhívta a figyelmet. Darvas-Kozma József csíkszeredai főesperes felszólalásában szintén a történelemből merített: emlékeztetett arra, hogy amikor 1916. augusztusában a románok hadat üzentek a Monarchiának, az akkori magyar kormány a Csík vármegyei lakosság számára a Hajdúságot jelölte ki menedékhelyként, a csíkszeredaiaknak pedig Debrecent. A főesperes fontosnak nevezte a mai napot, amelyet az építkezés jellemez.

Az ülésen jelen volt Szólláth Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki felolvasta az emléklap szövegét (külön csatoltuk), továbbá Sófalvi László és Petres Csaba Hargita megyei alelnök, valamint Gyerkó László szenátor és Szabó Béla magyarországi főkonzul is. A dísztanácsülést követően megnyitották a Nyíradonyi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítását a megyeháza márványtermének előcsarnokában.

 

E-kormányzat és hegyimentés

 

A megyei tanácsosok a rendkívüli ülésen egyhangúlag megszavaztak két tanácshatározatot. Az egyik az Ágazati Operatív Program keretében finanszírozott e-kormányzási projektről szóló 2009/210-es tanácshatározat módosításáról szólt, a másik elfogadott határozattervezet pedig a Hargita Megye Tanácsa által megnyert több mint kétmillió euró értékű pályázatról szól, amelynek lebonyolítója a Salvamont Hegyimentő Közszolgálat. Az utóbbi projekt keretében négy menedékház épül, amelyekben erdei iskolákat is működtetnének, és testvérmegyék kirándulócsapatai is igénybe vehetnék. Péli Levente, a megyei tanács fejlesztési igazgatóságának munkatársa mutatta be a projektet: célja a biztonságos hegyiturizmus biztosítása, európai feltételek biztosítása, a hegyimentés korszerűsítése. A projekt összértéke 8 553 523,48 lej, ebből az önrész 2%.

A Hajdú-Bihar és Hargita megye közti együttműködési megállapodás megerősítéseként emléklapot írt alá Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a december 4-én rendezett ünnepi tanácsülésen, Csíkszeredában. Az eseményre a Hajdúk a Hargitán című rendezvénysorozaton belül került sor. Borboly Csaba bevezetőjében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) tanácsosai nem vesznek részt az ülésen, majd elmondta, nem véletlen, hogy december 5-e táján érkeztek a hajdúsági vendégek megyénkbe, hisz a 2004. december 5-i népszavazás rossz emlékét szeretnék ellensúlyozni azzal, hogy értékekre hívják fel a figyelmet Hargita és Hajdú-Bihar megyében egyaránt, és az összetartozás érzését szeretnék erősíteni.   

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774