Emelkedik megyénk egészségügyi ellátásának színvonala

( Szavazat)25 megjelenítés
Nagy előretörést jelent a Hargita megyei egészségügyi ellátásban, hogy az Egészségügyi Minisztérium számos új orvosi berendezés vásárlását támogatja a megye kórházaiban. Hargita Megye Tanácsa húsz orvosi műszer megvásárlására nyújtott be kérelmet az egészségügyi tárcához, és ebből 19 beszerzését finanszírozza idén a minisztérium a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára, de az udvarhelyi, a gyergyószentmiklósi és a maroshévízi kórház is új felszerelésekhez jut.
 
A megyei kórház által megvásárolható, összesen több mint másfél millió lej értékű berendezésekkel kapcsolatban Vitos Attila orvos igazgató kérdésünkre elmondta, hogy mindezek nagyon hiányoztak az intézményből.
– Rendkívül értékes műszerek érkeznek a megyei kórházba, amelyek nagyban segítik majd orvosaink munkáját. Például az egyik legfontosabb eszköz a szemészeti lézerkészülék, amelynek beszerzése nagy előrelépést jelent az intézményünkben végzett szemműtéteknél, ezenkívül például hiánypótló lesz a többcélú sugárátengedő urológiai műtőasztal is. Valamennyi berendezésnek nagyon örülünk, hiszen ezek segítségével javul az ellátás színvonala – jelentette ki Vitos Attila, kiemelve még a szürkehályog műtésére alkalmas ultrahangos készüléket, a gyermekgyógyászati 12 csatornás EKG-t és az úgynevezett videogasztroszkópot, azaz gyomortükröző készüléket, amelyet az orvos igazgató szakterületén, a gasztroenterológiában alkalmaznak majd.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint, bár megyénk az országban az egyik legkisebb a lakosok számát tekintve, Cseke Attila RMDSZ-es egészségügyi miniszternek köszönhetően így is az egyik legtöbb támogatásban részesült.
– Örvendek, hogy újabb lépést tettünk a megye kórházainak jobb felszereltsége érdekében, és hogy ezzel is hozzájárulhatunk a lakosság egészségügyi ellátásának korszerűbbé tételéhez – nyilatkozta a tanácselnök. – Igénylésünket ez év elején nyújtottuk be a minisztériumnak, és az abban foglaltak felét mostanra már sikerült megszerezni. Remélem, az év végéig tudunk még minisztériumi és saját anyagi forrásokat is találni a további fejlesztésekhez.
Más Hargita megyei egészségügyi intézmények is új felszerelésekhez jutnak 2011-ben: a székelyudvarhelyi 21 berendezést vásárolhat, a gyergyószentmiklósi és a maroshévízi pedig egyet-egyet. Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház igazgatója szerint intézménye a több mint kétmillió lej értékű felszereléssel szinte száz százalékban megkapja, amit igényelt, és ezúton is köszönetét fejezi ki Cseke Attila miniszter támogatásáért, valamint a térség RMDSZ-es parlamenti képviselői, illetve a megyei és a helyi tanács lobbijáért, utóbbi ötszázalékos önrészét is megemlítve.
– A kórház eddigi működése során talán soha nem kapott ekkora központi finanszírozást – nyilatkozta az igazgató. Mint elmondta, a minisztériumi finanszírozás nyomán vásárolandó felszerelések nagyobbrészt hiányoztak, más részük pedig elavult. Lukács Antal kiemelte, hogy például az új komputertomográfnak köszönhetően most már nem kell Gyergyószentmiklósra küldeniük a pácienseket. Ezenkívül nagy előrelépést jelent az udvarhelyi kórházi ellátásban az elektrosebészeti platform, a hasi ultrahangos készülék és a BIOCAM készülék is, utóbbi segítségével időben be lehet avatkozni bőrbetegségek esetén.
A minisztériumi támogatásból a gyergyószentmiklósi kórház hordozható röntgenkészüléket, a maroshévízi pedig emlődaganat pontos kimutatására alkalmas röntgenkészüléket vásárolhat.
Csíkszereda, 2011. április 6.
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774