Első lépés a diáktáborok decentralizációjában

( Szavazat)42 megjelenítés

A 620/2011-es számú kormányrendelettel az ifjúsági és iskolai táborok az állami vagyonból átkerültek a megyei, illetve helyi tanácsok ügykezelésébe. Augusztus 4-én a kirulyfürdői iskolás tábort adták át Lövéte község tanácsának, elsőként az országban az ifjúsági táborok decentralizációja során.

 

A mintegy tizenöt éve várt eseményen jelen volt Lázár F. Zoltán lövétei polgármester a tábor tulajdonjogát átvevő község képviseletében, Széll Lőrincz, az Országos Sport- és Ifjúsági Hatóság alelnöke az átadó intézmény részéről, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság részéről Csíki András igazgató és Csedő Zsófia aligazgató, Korodi Attila parlamenti képviselő, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba megyeitanács-elnök, valamint Becze István, Hajdu Gábor és Demény Gábor megyei tanácsosok.

Mielőtt átadta volna Lövéte polgármesterének a tulajdonjogot igazoló papírokat, Csedő Zsófia elmondta, hogy a diáktáborok decentralizációjának első lépésével várhatóan megáll az évek óta tartó leromlás. Az aligazgató külön eredményként könyvelte el, hogy Hargita megyében adják át az első tábort, és reményét fejezte ki, hogy Lövéte község jó gazdája lesz a tábornak.

Az Országos Sport- és Ifjúsági Hatóság alelnöke, Széll Lőrinc szerint Hargita megyében a homoródfürdői tábort adják át legközelebb, és ezt követi majd a marosfői tábor, amelynek Hargita Megye Tanácsa lesz a gazdája.

– A decentralizáció második lépése az ifjúsági igazgatóságok ismét megyei tanácsi hatáskörbe való kerülése lesz. Ez így is van rendjén, erről most folynak a tárgyalások, hiszen a kormánynak nincs pénze az igazgatóságok fenntartására. A megyei tanácsok helyi szinten képesek erre forrást előteremteni, és tagadhatatlan előny az is, hogy helyben születik döntés arról, amire a fiataloknak szükségük van – mondta Széll Lőrinc.

Borboly Csaba szerint az épületek állapotából megítélve akad tennivaló.

– Kicsit nehezebb lesz, mint ha most kezdődne az építkezés, de ha húsz évig romlott, mostantól húsz évig épül, és úgyis meglesz.

Hargita Megye Tanácsának elnöke megelégedésének adott hangot, látva a lövétei polgármester hozzáállását, és támogatásáról biztosította. Borboly Csaba ifjúkori emlékeket felidézve elmondta, hogy az RMDSZ-ben az elmúlt tíz évben végbement változások ennek a tábornak köszönhetőek, hiszen Korodi Attila képviselővel és számos más erdélyi magyar közéleti szereplővel akkor köttettek szoros barátságok, és akkor indult el a közélet a jelenlegi mederben.

Korodi Attila képviselő számára ez a tábor szintén pályájának kezdetét jelentette, úgyszintén a mostani 30–38 év közötti közéleti szereplőknek.

– Egész generációknak teremtett jövőt. Amit itt álmodtunk meg, abból mára sok minden megvalósult – mondta Korodi.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774