Elkezdték a székelyudvarhelyi inkubátorház kivitelezését

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház kivitelezésének első szakaszát október 9-én kezdték el, az egykori Megyei Növényvédelmi Közszolgálat II. Rákóczi Ferenc utcai székhelyén. A Hargita Megye Tanácsa által megnyert európai uniós finanszírozású projekt 2013 őszén a kivitelezés első szakaszához érkezett, amely magában foglalja a szennyezett ipari terület tehermentesítését, a talajminőség feljavítását, illetve az építmények lebontását. 

A Regionális Operatív Program 2007–2013, 4.2-es, A szennyező és használaton kívüli ipartelepek rehabilitációja és új tevékenységekre való előkészítése kiemelt beavatkozási terület keretében leadott Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Harghita Business Center – Vállalkozói inkubátorház elnevezésű pályázat általános célja Székelyudvarhely és térségének fenntartható társadalmi-gazdasági fejlesztése, az üzleti környezet javítása az üzleti infrastruktúrába való beruházás révén. A kivitelezés következő szakaszában felépítik a Hargita Business Centert, amely vállalkozói inkubátorházként a térség gazdasági-társadalmi fejlesztésében, az üzleti környezet javításában fog fontos szerepet betölteni.
A szerda délutáni munkálatindításon jelen volt Birtalan József és Petres Sándor, a megyei tanács alelnökei, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere, valamint Antal István parlamenti képviselő is.
– Erre a projektre szüksége van erre a városnak és a térségnek. Épüljön a jövő, legyen a vállalkozónak infrastruktúra – jelentette ki Birtalan József hangsúlyozva: ez a beruházás jár Udvarhelynek.
Bunta Levente polgármester szerint válságban az ilyen projektek a legjobb válaszok a problémáinkra: nemcsak nézni kell, ahogyan a fiatalok munkát keresnek, ahogyan a vállalkozók kínlódnak, segíteni is kell őket. Az elöljáró ezért az udvarhelyi fiatalok és vállalkozók nevében is köszönte a beruházás elindítását. Mint mondta, az önkormányzat partner lesz a vállalkozói inkubátorház működtetésében.
Antal István parlamenti képviselő székely keltetőnek nevezte az inkubátorházat, amely kísérleti bázisként vállalkozásokat fog „szülni”.
– Székelyudvarhely és környéke fantasztikus gazdasági potenciállal bír. Az ipar itt egyedi módon úgy alakult át, hogy nem kellett üresen hagyni egyetlen műhelycsarnokot sem. Udvarhelyen négy vállalkozás van, amely világszintű, és legkevesebb tíz, amely Kárpát-medencei szinten is versenyképes termékeket állít elő – hangsúlyozta Antal István. A képviselő úgy véli, ezt a potenciált kell hozzákapcsolni az inkubátorházhoz, hogy Udvarhelynek többé ne legyenek munkahely-teremtési gondjai, hogy a fiatal vállalkozók is egy alkotó- és termelésbarát környezetben tudjanak tevékenykedni.
A kivitelezőnek hatvan nap áll rendelkezésére, hogy elvégezze a munkálatok első szakaszát, és egy év van a beruházás második fázisára, így a jövő év végére már állhat az inkubátorház épülete. A projekt összértéke 9 494 112,76 lej.

Csíkszereda, 2013. október 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774