Elkezdődött a Siculicidium-emlékév Madéfalván

A székelyföldi közösség képes önerőből építkezni

(0 Szavazat)64 megjelenítés

A madéfalvi veszedelem 250-ik évfordulója alkalmából Siculicidium-emlékévet hirdetett meg a község önkormányzata, 2014 októberéig. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával zajló eseménysorozat október 11-i, pénteki megnyitóját a helyi közösségi házban tartották, ahol iskolások népes csoportja és számos politikus vett részt.  

Az ünnepélyes nyitórendezvény egyébként két napig tart, történészek előadásaival, megemlékezéssel, szabadtéri előadással, huszártoborzóval. (Részletes program a mellékletben.) A megnyitón jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor is.
Az elsőként felszólaló Szentes Csaba polgármester elmondta, hogy az emlékév keretében számos rendezvényre, konferenciára, megemlékezésre, vetélkedőre kerül sor. A rendezvénysorozat alatt felszentelik a Siculicidium-kápolnát, megszervezik a madéfalviak világtalálkozóját pünkösdkor, és kiemelt esemény lesz a hagymafesztivál is, majd a Siculicidium-emlékmű avatásával ér véget az emlékév.
Kelemen Hunor szövetségi elnök gratulált a madéfalviaknak a rendezvénysorozat megszervezéséhez, és beszédében hangsúlyozta, hogy a kihívásokra csak az a közösség tudja megadni a választ, amelyik ismeri a múltját.
– Mindig elfojtották a magyarság szabadságharcát, de egyvalamit nem tudtak eltiporni: a bennünk lévő szabadság iránti vágyat. Csak akkor lehet szabad egy nép, ha a mellette lévők is szabadok, ezt próbáljuk megértetni a románokkal: nem lesz kevesebb szabadságuk attól, ha a magyaroknak jogokat biztosítanak, sőt a magyarok szabadsága által ők is gazdagabbak lesznek – jelentette ki Kelemen Hunor.
Borboly Csaba megyeelnök példaértékűnek, Székelyföld egyik szimbólumának nevezte Madéfalva községet, és a jelen lévő diákokat arra kérte, hogy őrizzék meg ilyennek a települést, adják majd át ezt az örökséget.
– Vannak olyan pillanatok az életben, amikor nemet kell mondani, és ki kell bírnunk az ebből származó hátrányokat. Az elmúlt 250 év azt mutatja, hogy a székelyföldi közösség képes önerőből, összefogással építkezni, és túlél bármit – mondta a megyei elöljáró.

Csíkszereda, 2013. október 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774