Elkezdődött a IX. Nemzetiségi Színházak Kollokviuma

( Szavazat)33 megjelenítés
Tíznapos színházi fesztivál kezdődött október 30-án, pénteken Gyergyószentmiklóson: a IX. Nemzetiségi Színházak Kollokviuma, amelynek megszervezését Hargita Megye Tanácsa kiemelten támogatta. A rendezvény célja a magyar nyelv és identitástudat megőrzése a magyar nyelvű színjátszás megerősítésével, a nemzetiségi, nyelvi és kulturális sokszínűség hangsúlyozása, valamint a nézők befogadói készségének finomítása a kisebbségi kultúrák iránt.
A programban hangsúlyosan megjelenik a magyar nyelven írt kortárs dráma, a pályakezdő színészek és teatrológusok szakmai tudásának fejlesztése, valamint elhelyezkedésük támogatása, hiszen a fesztivál állásbörzeként is funkcionál. A Kollokvium a kisebbségi nemzetiségi színházak fórumaként a szakmai beszélgetéseken, szemináriumokon és workshopokon keresztül lehetőséget biztosít a jelenkori színházi problémák megvitatására és szakmai tapasztalatcserére. A rendezvény színvonalának megőrzése, sőt növelése érdekében a találkozó fesztiválként működik, a versenybe benevezett előadásokat rangos szakmai zsűri díjazza és elemzi.
A megnyitón Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba is köszöntötte a jelenlevőket. „A Kollokvium Székelyföld egyik értékes rendezvénye, amely azt mutatja, hogy a színházmozgalom terén ismét kezdjük megtalálni az utat. Lehetőségeket, megoldásokat kell keresnünk, hogy színházaink darabjai eljussanak mindenhová, lehetőség legyen a szabadidő változatos és tartalmas eltöltésére” – fogalmazott a tanácselnök.
 
Csíkszereda, 2011. szeptember 30.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774