Elkészítik a Gyergyói-medence arculati tervét

( Szavazat)50 megjelenítés
Kulturális turizmus a Gyergyói-medencében címmel szervezett egyeztetést Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ azoknak, akik érdekeltek a térség turisztikai infrastruktúrájában. A gyergyószárhegyi Lázár-kastély lovagtermében június 25-én délután tartott találkozón Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor tanácsos képviselte, jelen volt báró Lipthay Antal, a Lázár-kastély tulajdonosa és felesége is. 
 -Meggyőződésünk, hogy a medence kulturális, szellemi és természeti értékeire épített turizmus meghozza a gyümölcsét, hiszen olyan értékhalmaznak vagyunk a birtokosai, amely egyedülálló a Kárpát-medencében – mondta Kassay L. Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója a megjelent panziótulajdonosoknak és a kulturális intézmények vezetőinek. A Hargita Megye Tanácsa által működtetett intézmény közös, egységes népszerűsítési javaslatot mutatott be: a központ büdzséjéből fedeznék a még idén elkészülő arculati és népszerűsítési tervet. A térségből megjelent panziósok és kulturális szervezetek képviselői emellett jóváhagyták azt a javaslatot is, miszerint 2013 őszén egységes arculatot terveznének a Gyergyói-medence turisztikai kínálatának. Ugyanakkor az intézmény vállalta egy adatbázis elkészítését, és egy különálló weboldalon térképen, interaktív módon jeleníti meg a térség turisztikai értékei.
Szakmai vitaindítójában Horváth Alpár egyetemi adjunktus jelezte: felkért szakértőtársai együttműködésével Hargita Megye Tanácsa stratégiájában már 2009-ben megfogalmazták a vonatkozó fejlesztési perspektívát, ezt jelenleg a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás hatáskörében kezeli a megyei tanács. Beszédében kitért a báró Lipthay Antal és Hargita Megye Tanácsa közötti pozitív együttműködésre. A szakértő véleménye szerint a kulturális hasznosíthatóságot kell felmérni, ehhez pedig menedzsmentterv kidolgozása szükséges az önkormányzatok és a civil szféra összefogásával.
 
A résztvevők hozzászólásaikban konkrét nehézségeikről - rendszerhibáról, szakemberek hiányáról, a pályázati rendszer buktatóiról – osztották meg tapasztalataikat, a turisztikai irodákkal való szerződéskötések lehetőségét, a stratégiai fellépés és a tárgyalási pozíció hiányát jelölték meg akadályként.
Bende Sándor megyei tanácsos arra bíztatta a jelenlévőket: fogalmazzák meg terveiket, hogy ebből mit tudnak megvalósítani, javaslataikkal pedig keressék meg a helyi önkormányzatokat.
Báró Lipthay Antal és felesége az egészséges étkezéssel kapcsolatos tapasztalatukat, tudásukat osztották meg a résztvevőkkel, majd kötetlen beszélgetés mellett tartottak kóstolót.
 
Gyergyószárhegy, június 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774