Elindult a Zöld Testvérvárosok projekt

( Szavazat)50 megjelenítés
A májusi projektindító találkozót követően múlt hét pénteken a projekt ismertetésével Hargita megyében is elindult Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának Green Twinning, azaz a Zöld Testvérvárosok projektje. A kerekasztal-megbeszélés meghívottai az Intelligens Energia Európa program keretében megpályázott projekt célcsoportjának, Székelyföld projektbe bevont városi önkormányzatainak képviselői voltak: a megyei tanács mellett Borszék, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy és Székelykeresztúr kerülhetett be a kedvezményezettek közé. 
 A ZÖLD TESTVÉRVÁROSOK (Green Twinning) projekt célja, hogy megerősítse és növelje a közintézmények azon képességét és kapacitását, hogy tevékenységeikben intézményesítsék a fenntartható energiagazdálkodás szemléletét. Ez közvetlen tapasztalatcserén és városok közötti találkozásokon keresztül fog megvalósulni olyan helyi önkormányzatok között a régebbi EU-tagállamok közül, amelyek már „tapasztaltak” ebben a témában, és olyan újabbak között, akik csak most „tanulják” ezeket az ismereteket.
A projekt a következő tevékenységek megvalósítását tűzte ki célul:
•\tA részt vevő helyi önkormányzatok képzési igényeinek felmérése a fenntartható energiatervezés és ennek gyakorlatba ültetése szempontjából;
•\tRészletes kapacitásépítő stratégia és az ehhez kötődő fenntartható energia akciótervek kidolgozása (SEAP), fejlesztése, figyelembe véve a részt vevő tanuló önkormányzatok hiányosságait;
•\tKapacitásépítő tevékenységek szervezése a SEAP fejlesztése és gyakorlatba ültetése céljából, mint pl. képzések, help-desk;
•\tTestvérvárosi megállapodások megkötése és testvérvárosi együttműködések szervezése (tanulmányutak, személyzeti cserék, mentorálás stb.) 10 tanuló önkormányzat és 10 tapasztalt önkormányzat között.
A kerekasztal-megbeszélésen Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának munkatársai bemutatták a résztvevőknek az intézményt és ennek céljait, hosszú távú terveit. Ezután az intézményvezető ismertette az európai kezdeményezésű energiapolitikai célkitűzéseket szolgáló Polgármesterek Szövetségének hasznosságát, szerepét és jövőbeni fontosságát, majd részletesen bemutatták az ehhez kapcsolódó Zöld Testvérvárosok projektet, annak fontosabb lépéseit és mérföldköveit. A kerekasztal-megbeszélés legfontosabb témája annak megbeszélése volt, hogy milyen szerepet játszanak majd a helyi önkormányzatok a projekt kivitelezésében, milyen előnyeik és hasznuk származik majd a projektben való részévételből. Az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások előtérbe helyezésének nyilvánvaló haszna mellett a székelyföldi városok energiastratégiáik kidolgozásával lépéselőnybe kerülhetnek az ilyen célú európai uniós támogatások elnyerésében is.
A projekttel kapcsolatos információk folyamatosan követhetők lesznek az Energiatakarékossági Közszolgálat honlapján (www.spme.ro).
 
Csíkszereda, 2012. június 27.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774