Élhetnek piactartási jogaikkal az önkormányzatok

( Szavazat)41 megjelenítés
A barompiacok újranyitásáról tanácskoztak a megyeházán
A barompiacok újranyitásáról tartottak megbeszélést polgármesterek és az állat-egészségügyi igazgatóság szakemberei június 10-én a csíkszeredai megyeházán, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara kezdeményezésére. A találkozó apropóját a kormány 45-ös számú rendelete szolgáltatta, amely lehetővé teszi a barompiacok működtetését.
A megbeszélésen Borboly Csaba megyeitanács-elnök is részt vett, aki felszólalásában elmondta, szeretnék, ha minél hamarabb beindulnának ezek a heti rendszerességű vásárok. „Ehhez minden támogatást meg is adnunk, hiszen ezek a vásárok nagymértékben hozzájárulhatnának a gazdák értékesítési gondjainak orvoslásához, és végre kulturált körülmények között, az állat-egészségügyi előírásoknak megfelelően cserélhetnének gazdát az állatok, így a gazdák többé nem kényszerülnek arra hogy az út szélén kelljen árulniuk jószágaikat” – jelentette ki a megyei önkormányzat elnöke.
A  barompiac létrehozásához és működtetéséhez szükséges minimális egészségügyi előírásokat Püsök László, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi Igazgatóság aligazgatója ismertette. A barompiac működéséhez elkerített területre van szükség, ahova más állatok nem tudnak behatolni, valamint többek között szükség van külön karámra a beteg állatok részére, valamint egy konténerre az elhullt állatok tetemének tárolására és a piac területére behatoló autók kerekeit is le kell fertőtleníteni. A legnagyobb probléma a gazdát cserélő állatok nyomon követése, ezért egy kisebb szoba méretű épületre is szükség lesz, ahol az állatorvos nyilvántartásba veheti, hogy az állat kitől kihez kerül. Arra is ügyelni kell, hogy egyetlen azonosíthatatlan állat se kerülhessen a piacra, ehhez a munkához az orvosoknak számítógépre, valamint internet-hozzáférésre lesz szükségük, mindezt Borboly Csaba ígérete szerint a megyei tanács biztosítja számukra.
Az állatpiacok újranyitásánál főleg azokra a településekre számítanak, amelyek régen is piactartási joggal rendelkeztek, de természetesen más települések is létesíthetnek, amennyiben igény van rá, tudtuk meg Márton Istvántól, a Hargita Megyei Mezőgazdasági  Kamara vezetőjétől.
A megbeszélés eredményeként a felek abban állapodtak meg, hogy az állat-egészségügyi igazgatóság munkatársai felkeresik a polgármestereket, és közösen tartanak majd terepszemlét a megnyitandó állatpiacokon, hogy megfelelővé alakítsák a helyszínt.
Csíkszereda, 2010. június 10.
   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774