Elhalasztották a megye költségvetésének elfogadását

( Szavazat)26 megjelenítés
Hargita megye költségvetésének határozattervezete kapcsán kialakult vita miatt néhány perc után berekesztette Hargita Megye Tanácsának január 28-ra összehívott soros ülését Borboly Csaba tanácselnök, így Hargita megye költségvetéséről egy későbbi időpontban fognak dönteni. A szokatlan végkifejletre az adott okot, hogy az MPP-frakció nem tartott be egy elvi megegyezést az elfogadandó költségvetést illetően.

 

A megyei tanács MPP-frakciója törvénybe ütköző okokra hivatkozva a megyei költségvetés elfogadásának halasztását kérte, holott a tanácsülést megelőzően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az MPP-frakcióval külön egyeztetett e téren, és elvi megegyezés is született. A nézeteltérést az szülte, hogy az MPP-frakció törvénybe ütközőnek tartotta a Hargita Megye Tanácsa által az elmúlt héten aláírt finanszírozási szerződésekből befolyó alapok befoglalását a megye költségvetésébe.

Korábbi közleményeinkben írtunk róla, hogy az elmúlt héten Hargita Megye Tanácsa finanszírozási szerződést írt alá a kommunikációs és turisztikai minisztériummal, valamint tegnap Sepsieszentgyörgyön írták alá Hargita és Kovászna megye közös fejlesztési stratégiájának kidogozását célzó finanszírozási szerződést, amely a belügyminisztérium jóváhagyásával szintén uniós alapokból valósul meg.
Tekintettel arra, hogy elfogadása pillanatától kezdve Hargita Megye Tanácsa költségvetése a törvény értelmében nem módosítható a pénzügyi év feléig, Borboly Csaba külön egyeztetett erről a polgári párt frakciójával. A költségvetés módosíthatatlansága érvényes a helyi tanácsokra is, amelyek jelentős mértékben függnek a Hargita Megye Tanácsától leutalt költségvetési alapoktól. Ezek késlekedése érzékenyen érintheti a helyi önkormányzatokat is hiszen hasonlóképpen a megyei tanácshoz az ő projektjeik is jelentős mértékben csúszhatnak. Amíg nincs megyei költségvetés, addig a helyi tanácsok sem tudnak előre tervezni, másrészt számos uniós projekt kivitelezése határidőhöz kötött, aminek be nem tartása az uniós támogatás felfüggesztését vonhatja maga után.

Az elvi megegyezést a tanácsülés napirendjének elfogadásakor a polgári frakció nem tartotta be, így fennállt annak veszélye, hogy a kommunikációs minisztériummal és a turisztikai minisztériummal megkötött finanszírozási szerződések révén elérhető alapokat féléves késéssel tudják lehívni.

- Minősíthetetlennek tartom azt a húzást, amellyel az MPP-frakció mondvacsinált okokra hivatkozva el akarja odázni Hargita megye költségvetésének elfogadását. A polgári frakció mindezt a megye lakosságának és a helyi önkormányzatok rovására teszi, akadályt gördítve uniós támogatású fejlesztési projektek útjába. Felrúgtak egy elvi megegyezést olyan szerződések költségének büdzsébe foglalásáról, amelyek révén uniós alapok hívhatók le. A megyének minden pluszpénzre szüksége van, és nem mindegy az sem, hogy mikor lehet azokhoz hozzáférni – nyilatkozta Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának költségvetését várhatóan jövő hónapban terjesztik elő ismét elfogadásra. Borboly Csaba megyeitanács-elnök a tanácsülést követően a sajtó képviselőinek kifejtette, hogy reméli addigra az MPP frakciója is felülbírálja álláspontját és kész lesz megszavazni a megye költségvetését a megye érdekében.

Csíkszereda, 2011. január 28.

 

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774