Elfogadták Hargita megye költségvetését

( Szavazat)37 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsának áprilisi soros ülésén a fő téma az idei költségvetés elfogadása volt, de ennek megtárgyalása előtt a mintagazdaságokat fenntartó gazdákat díjazták és méltatták példaértékű munkájukat. A tanácskozásnak a csíkszeredai megyeháza márványterme adott helyet csütörtökön, április 4-én. 
 A Mintagazdaság program 2013-ban is folytatódik, erre a gazdák maguk jelentkezhetnek, melynek következtében az elbíráló bizottság meglátogatja gazdaságukat – ismertette Márton István, a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója. Idén 8 gazda nyert elismerést, akik 1000, illetve 600 lejes pénzjutalomban is részesültek. Kiválóan vezeti gazdaságát Dániel Tibor a tejtermelés és –feldolgozásban, Mátéfi Zoltán a juhtenyésztésben, Erőss Imre a fejőstehén-tenyésztésben, Mátéfi Domokos a fejőstehén- és juhtenyésztésben, Domokos Árpád a fejőstehén-tenyésztésben, ifj. Deák Dénes fiatal gazda, Török Katalin a növénytermesztésben és Szőcs Béla a növénytermesztésben és a gépesítés terén. „Ők azok a gazdák, akikre mindannyian büszkék lehetünk” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A díjakat Becze István és Sándor Barna megyei tanácsosok adták át.
Hargita Megye Tanácsa idén 156 250,27 ezer lejből gazdálkodik. Ennek az összegnek negyede saját jövedelemből származik, amelyet a megyében termeltek meg a különböző tevékenységek során, illetve a jövedelemadóból helyben maradó összegből tevődik össze.
Kevesebb pénzből, de továbbra is a fejlesztésekre koncentrálnak – mondta Borboly Csaba. A kormánytól kapott pénzek és a saját jövedelem mellett jelentős forrást képeznek az európai uniós pályázatok, ezeknek a támogatásoknak az elnyerését és az ezekből származó összegeket a jövőben növelik, tette hozzá a megyei tanács elnöke. A költségvetés legnagyobb részét a megyei tanács 21 alintézményének tevékenységeire fordítja.
Prioritás az elkezdett munkálatok befejezése, és lehetőség függvényében újabbakat indítanak el. Idén is folytatódnak a Kisvíz és a Kisvillany programok, amelyek idén Székelyudvarhely térségét részesítik előnyben, befejezik az elkezdett beruházásokat, illetve néhány újat is indítanak. Az utak karbantartására 6 millió lej áll rendelkezésre.
A megyei tanács elkülönített egy alapot arra, hogy a kiemelt tevékenységeket jutalmazza, ahogy a gazdákat is a csütörtöki ülésen. Támogatják a gazdaságserkentő programokat, ezek révén segítik a termelőket az eladás folyamatában.
Hargita Megye Tanácsa támogatja azokat a civil szervezeteket, amelyek fogyatékkal élőkkel, hátrányos és veszélyeztetett helyzetűekkel, idősekkel foglalkoznak. Értékes tevékenységet fejtenek ki azok a szervezetek, amelyek a nehéz helyzetben levő családokkal foglalkoznak, de ugyancsak felbecsülhetetlen az önkéntes tűzoltók áldozatkészsége, fogalmazott Borboly Csaba, ezen csoportosulások támogatására pályázati lehetőségeket biztosít idéntől a megyei tanács. A lakosság egészségi állapotára is odafigyelnek, a hosszútávú eredményekre is számítva, ezért a különböző korosztályok szűrővizsgálatait is támogatja a megyei vezetés.
 
Csíkszereda, 2013. április 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774