Elena Udrea: Hargita megyében jó helyre kerül a pénz

( Szavazat)41 megjelenítés
Borszéken, Maroshévízen és Csíkszeredában járt a turisztikai miniszter
 
Elena Udrea regionális fejlesztési és turisztikai miniszter szeptember 29-én Hargita megyébe látogatott. Csíkszeredában, a megyeházán, a köszöntőbeszédek után, a tárcavezetőnek Borboly Csaba megyeitanács-elnök bemutatta Hargita Megye Tanácsa azon projektjeit, amelyekre az intézmény korábban nyert pályázatot.
 
Borboly Csaba beszámolójában a turizmus fejlesztését célzó beruházásokról számolt be, amelyeket a megyei tanács a Regionális Operatív program 5. Tengelyének 5.3-as és 5.2 intézkedésében valósított meg, beleértve a Székelyföldi Legendáriumot, a Székely kapuk útját, a Borvizek útját, a hegyimentő közszolgálat és a biztonságos hegyi turizmust célzó fejlesztését, valamint a hagyományos népi fürdők felújítását.
Ezt követően Elena Udrea és Borboly Csaba aláírták a Virtuális barangolás történelmi emlékhelyeken című, illetve a csíkszeredai Régizene Fesztivál népszerűsítéséről szóló projekt finanszírozási szerződését. A Virtuális barangolás történelmi emlékhelyeken projekt célja Hargita megye történelmi és építészettörténeti kincseinek bemutatása egy speciális képgenerálási technikával készült ismeretterjesztő szoftver és honlap segítségével. A program lényege, hogy az érdeklődők a világhálón barangolva részletekbe menően megtekinthetik a megyében található kulturális örökséget, építészeti és természeti kincseket. Összköltségvetése 800 945,10 lej, amelyből a minisztérium vissza nem térítendő támogatása 476 092,73 lejt tesz ki, míg Hargita Megye Tanácsának hozzájárulása 175 575,61 lej önrészből és a jóvá nem írható költségből áll.
A Régizene Fesztivál népszerűsítésével a Hargita megyei turizmus fejlesztését és szilárdabb alapokra való fektetését szeretnék. Ennek eszközeként a minisztérium támogat minden olyan tevékenységet, amely a fesztiválhoz fűződik, úgymint a rendezőcsapat felkészültségének fejlesztése, népszerűsítő anyagok készítése és az esemény reklámozása. Ehhez a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium 459 353,17 lejjel járul hozzá, míg a megyei tanács önrésze 29 434,80 lej.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint az elmúlt években számos olyan Hargita megyei kezdeményezéshez sikerült támogatásokat szerezni, amelyeknek köszönhetően az élet elviselhetőbbé válik Hargita megyében.
– Sok programunkat és elképzelésünket terjesztettük már elő, de valahányszor a miniszter asszony a megyénkben jár, mindig találunk újakat, amelyekkel előhozakodhatunk. Tekintettel a megye gazdaságának jellegére igyekszünk a idegenforgalomra összpontosítani és egymást erősítő beruházásokat megvalósítani. A turisztikai stratégia szerint támogatni próbáljuk a kis- és középvállalkozókat, éppen ezért, amit az elmúlt három évben elértünk Elena Udrea miniszter asszony segítségével, az figyelemre méltó – mondta Borboly Csaba, aki a következő látogatás alkalmával a Madarasi-Hargitára hívta meg a tárcavezetőt, hogy meggyőződjön a hegyben rejlő lehetőségekről.
Hasonló véleményen volt Ladányi László Zsolt prefektus is, aki szerint már hagyománya van, hogy Elena Udrea Csíkszeredában járva újabb és újabb szerződéseket ír alá. Ez örvendetes, hiszen a megyében gyakorlatilag nincs ipar, és a mezőgazdaság is gyakorlatilag krumplitermesztésre szorítkozik, tehát egyetlen lehetőség a turizmus marad. A prefektus méltatta a megye fiatal vezetőségének összefogását és azonos szemléletmódját is.
Csíkszereda város is érintett a látogatás során aláírt szerződések egyikében. A városháza a központi park felújítására kapott minisztériumi támogatást. Ennek kapcsán Ráduly Róbert Kálmán elmondta:
– Büszke szeredai polgár vagyok, büszke vagyok Hargita megyei lakos mivoltomra és büszke székelyföldi polgár vagyok, továbbá arra is büszke vagyok, hogy a térségnek hírneve van az uniós alapok lehívásában – mondta a polgármester felsorolva a városháza kormányzati alapokból megvalósított beruházásait. Az elöljáró felhívta a miniszter asszony figyelmét egy második jégpálya szükségességére, de mindenekelőtt a gyergyói jégpalota válságos helyzetére. Ezenkívül kiemelte a tömbház-szigetelési program népszerűségét és fontosságát a térségben, hangsúlyozva, hogy jövőre már 28 tömbház lakói fizették ki hozzájárulásukat.
Végezetül Borboly Csaba tanácselnök átadta azt a 13 projektet tartalmazó iratcsomót, amellyel Hargita Megye Tanácsa újabb forrásokra pályázik. Elena Udrea megállapította, hogy a két éve aláírt projektek zöme megvalósult, és mint mondta, öröm nézni, ahogy az érintett települések átalakulnak.
– A két éve aláírt projektek most kezdenek körvonalazódni, másrészt ezek által munkahelyek teremtődnek. Azt látom, hogy Hargita megyében jó helyre kerül a lehívott pénz. A megye számára nagy lehetőséget jelent a turizmus, főleg a gyógykezelőközpontok fejlesztésével. Mindig is biztos voltam ebben, de annak is tudatában voltam, hogy ez infrastruktúra fejlesztése és az épített örökség megőrzése nélkül nem megy. Idefelé jövet Felcsíkon láttam egy-két színes, modern házat, ami nem illik a településképbe, nem kellene hagyni, hogy ezek elharapózzanak. Modern, komfortos házakat a hagyományos építészeti stílusban is lehet készíteni.
A miniszter szerint 400 millió lej értékű projektek kivitelezése van folyamatban Hargita megyében, és még egy ekkora összeget irányítanak a megyébe az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Program (PNDI) révén. Elena Udrea méltatta, hogy Hargita megyében egységes elképzelés létezik a fejlesztésekről, ráadásul ez egyezik a tárca elképzeléseivel. Udrea örömmel számolt be arról is, hogy a Hargita Megye Tanácsa által a PNDI-listára juttatott megyei utak felújítására kiírt közbeszerzés sikeresen lezajlott, voltak jelentkező cégek, így hamarosan elkezdődhet a munkálatok kivitelezése.
 
Új kultúrházat avattak Borszéken
Elena Udrea miniszter jelenlétében szeptember 29-én, a csíkszeredai látogatás előtt Borszéken felavatták az új kultúrotthont. A több mint százéves, leromlott állagú épület felújítása tavaly augusztusban kezdődött, és ez idő alatt beépítették a manzárdot, próbatermeket alakítottak ki, amelyekben a helyi tánccsoportok próbálhatnak majd, és itt kap helyet a városi könyvtár. A beruházás értéke összesen 2,2 millió lej, amiből az önrész 700 ezer lej, de mivel ekkora összeget a helyi tanács önerőből nem tudott előteremteni, Hargita Megye Tanácsa 324 ezer lejjel járult hozzá.
Mik József polgármester a szalagvágás után, a helyi lakosokkal megtelt nagyteremben elmondta, hogy az új kultúrház azért is nagyon fontos a helyi közösség számára, mert a fiataloknak tizenkét évig más településre kellett menniük lakodalmat rendezni, de ezentúl itt helyük lesz, és remélhetőleg a kulturális élet is fellendül majd a városban. A polgármester bemutatta a számtalan turisztikai projektet, amely Borszéken folyamatban van, vagy már megvalósult. Az utóbbi 60-70 év legnagyobb beruházásaként említette a gyógykezelő központ létesítése, amely egyben élményfürdőként is működik majd. Továbbá a héten adták át a Tündérkert–Ősforrás hagyományos népi fürdőt, megújul a városközpont, egyszóval Borszék visszanyeri egykori fényét, hangzott el többek között. Mik József külön kiemelte a megyei tanács támogatását a város projektjeiben.
Elena Udrea a gyógykezelő központok felújításának fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, hogy ez prioritás Románia turisztikai stratégiájában, amelyben kiemelt helyen szerepel Sulina, Herkulesfürdő és Borszék. A miniszter szerint a turizmus fellendítésével munkahelyeket teremthetnek a helyi fiatalok számára. Udrea szót emelt azok ellen, akik elhanyagolják a régi, idegenforgalmi fontossággal bíró, műemlék jellegű épületeket. Mint mondta, az általa vezetett tárca kezdeményezni fogja, hogy a helyi tanácsok növeljék vonatkozó illetékeiket, és azok a tulajdonosok, akik nem tartják karban az épületeket, illetve nem használják rendeltetésének megfelelően, azok ellen fel lehessen lépni.
– A közintézmények, hatóságok jó együttműködése mellett a vállalkozók szolidaritására is szükség is szükség van, mert a helyi közösség érdekei mindenek előtt valók. E szolidaritás nélkül nem maradhatunk talpon a mostani gazdasági válságban – jelentette ki a tárcavezető hangsúlyozva a befektetések és a különböző uniós, illetve hazai források lehívásának fontosságát.
Borboly Csaba a kormány és a megyei tanács közti jó partnerséget méltatta, aminek a haszonélvezői a helyi közösségek. Kifejtette, hogy Borszéknek a megye északi részében vezető szerepe lehet, és nemcsak a kisváros, hanem a környékének a fejlesztése is prioritás Hargita Megye Turisztikai Stratégiájában. Mint mondta, a mezőgazdaság és az idegenforgalom együtt a gazdasági fejlődés motorja lehet.
A tanácselnök kitért arra is, hogy nemrég találkozott Gheorghe Fluturral, Suceava Megye Tanácsának elnökével, melynek során megállapodtak Székelyföld és Bukovina összekötéséről a 174A megyei út felújítása által. Borboly Csaba kijelentette: nem csak megyében, hanem tágabb térségben gondolkodnak, és a két régió együttműködése több turistát vonzhat. Elena Udrea válaszként elmondta: a fent említett megyei út szerepel az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Porgramban (PNDI), így a jövő évben meg is történhet a felújítás.
Az eseményen részt vettek Borszék lakói, továbbá jelen volt Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Petres Sándor megyeitanács-alelnök, Ladányi László Zsolt prefektus, Moldován József távközlési államtitkár és Bende Sándor, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke is.
Borszéki látogatása után Elena Udrea miniszter Maroshévízre utazott, ahol aláírta a municípium két európai uniós projektjének finanszírozási szerződését. Az egyik a település közbiztonságát erősíti hatvan köztéri videokamera felszerelésével, 1 871 094,28 lej összértékben, a másik pedig a helyi szociális központ fűtésrendszerének felújítását célozza összesen 5 608 789,60 lej értékben.
 
Csíkszereda, 2011. szeptember 29.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774