Elbúcsúztatták a farsangot Alsósófalván

( Szavazat)35 megjelenítés
Hargita megye településeinek hagyományőrző csoportjai idén huszadik alkalommal gyűltek össze közös farsangbúcsúztatóra. Ebben az évben Alsósófalva volt a házigazda, az esemény szervezője pedig hagyományosan Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, illetve ez alkalommal az Alsósófalvi Farsangolók Egyesülete helyi intézményekkel, szervezetekkel együttműködve. Tizenöt csoport vett részt az eseményen, mindegy 800 maskarás és zenész mókázott ezen a különleges napon és mutatta be települése jellegzetes farsangi hagyományát.
 
A Sükösd Ferenc Általános Iskola udvarán a 11 órás megnyitóra összegyűlt csoportok már jókedvvel és igazi farsangi hangulattal köszöntötték egymást.
Az ünnepségen a következő helységek képviselői vettek részt: Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Kászonaltíz, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Szentegyháza, Csobotfalva, valamint a vendégek, a magyarországi Nádasd és a horvátországi Várdaróc hagyományőrző csoportjai.
A megnyitón Bokor Sándor, Parajd község polgármestere hangsúlyozta: „ez a farsangbúcsúztató hagyományőrző jellegén keresztül életünk és megmaradásunk záloga lehet”. A farsangbúcsúztatóra Tímár Zsolt alsósófalvi református lelkész adta áldását.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében kiemelte: „a hagyományőrző csoportok híressé teszik megyénket, híressé teszik Székelyföldet azáltal, hogy évről-évre végzik a munkájukat”.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője a névsorolvasást megelőzően hangsúlyozta: „nem feledkezhetünk meg arról, hogy húsz évvel ezelőtt született meg ennek a farsangtalálkozónak a gondolata, és azóta az egyik legsikeresebb székelyföldi rendezvénnyé nőtte ki magát, mert szántszándékkal sem lehetne megtiltani, abbahagyatni. Ez annak köszönhető, hogy vannak a falvainkban olyan hagyományőrző csoportok, amelyek őrzik, ápolják és továbbviszik ezt a hagyományt”.
A húsz éve megszervezett megyei farsangbúcsúztatónak minden évben más-más település a házigazdája, így jövőre a csíkcsicsói hagyományőrző csoportnak adta át a stafétát az idei alsósófalvi házigazda. A szentegyháziak előadással is készültek, az Ördögbetlehem elnevezésű farsangi darabot mutatták be.
Az ünnepség keretében Ádám Gyula Sófalvi farsang című fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődők, mely a korábbi évek alsósófalvi farsangtemetéseit mutatja be.
A nap során a hagyományőrző csoportok kijelölt útvonalakat jártak be, ahol egy-egy kapuban, udvaron vendégül látták őket a helyiek hagyományos finomságokkal. A hideg, szeles téli idő elűzésére szervezett, mulatozással töltött napot maszkura-bállal zárta a jókedvű társaság a Kacsó András Művelődési Házban.
Csíkszereda, 2012. február 19.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774