Együtt ünnepeltek a Hargita megyeiek a besztercei magyarokkal

( Szavazat)25 megjelenítés
Május 25–26-án immár tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Besztercei Magyar Majálist a Schullerwald erdő szélén. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjának támogatásával a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport fellépése, valamint a Role zenekar koncertje színesítette a besztercei magyarság idei ünnepét. 
 A helyi hagyományőrzők szombaton, május 25-én, Beszterce főterén várták az érdeklődőket, a kézművesvásár mellett több mint tíz hagyományőrző néptánccsoport lépett fel. A kétnapos rendezvény vasárnap reggel A legjobb gulyás című főzőversennyel folytatódott. A huszonnyolc csapat közül a Hargita megyeiek magyaros babgulyását második díjjal jutalmazták. A délutáni órákban a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport sóvidéki táncokkal lépett színpadra, a talpalávalót hargitai zenészek húzták. Az esti órákban, ugyancsak a szórványprogram jóvoltából, a csíkszeredai Role zenekar muzsikált a besztercei közönségnek.
A 2009-ben indított Összetartozunk közösségépítő program évről évre egyre bővül, és mindkét fél számára gyümölcsöző. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az évenkénti jelenlét a vicei Hagyaték Fesztiválon, a Magyardécsei Cseresznyemajálison, a cserhalmi megemlékezésen. Legutóbb az almásmálomi közösség időseit ünnepeltük együtt. De gyümölcsözőek a testvériskolai, önkormányzati, egyházi és civil kapcsolatok is. Mint Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője elmondta, a közeljövőben a kapcsolatot bővíteni szeretnék a besztercei helyi termelők szintjére is, hisz mindkét régiónak megvannak a sajátos termékei, ezáltal segítheti és erősítheti egymást a két megye.
A Besztercei Magyar Majális remek lehetőség volt arra, hogy a Hargita megyeiek találkozzanak ottani partnereikkel, és együtt tervezzék a további rendezvényeket. A beszterceiek két programjavaslatot is megfogalmaztak, számítanak Hargita megyére a besztercei magyar ház ünnepén, valamint idén is szívesen látják vendégül a székelyföldieket a Magyardécsei Cseresznyefesztiválon, melyre tavaly fotókiállítással és néptáncfellépéssel érkezett a Hargita megyei küldöttség.
 
Csíkszereda, 2013. május 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774