Egykori pompájában látható a bögözi falképegyüttes

( Szavazat)57 megjelenítés
A bögözi református műemlék templom felújított freskóinak átadási ünnepségét november 24-én, szombaton tartották. Jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Örs Levente, az Új Ezredév Alapítvány ügyvezetője, Kató Béla erdélyi református püspökhelyettes, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 
 – A bögözi református templom falait a 14. század óta borítják freskók, erre azonban csak a 19. század végén derült fény, mert ezeket sokáig eltakarta a rájuk húzott vakolat – ismertette a templom komplex restaurálási programját Benczédi Sándor műemlékvédelmi szakértő.
Kelemen Hunor volt kulturális és örökségvédelmi miniszter Udvarhelyszék gyöngyszemének titulálta a templomot, kiemelve, hogy a múlt értékeire hagyatkozva kell megteremteni a jelen értékeit.
– A bögöziek nem csodára vártak, hanem elkezdtek dolgozni és keresni ehhez a nagy munkához a segítséget. Csodálatos lett az eredmény! – állapította meg a szövetségi elnök.
A templom felújítása szép példája az összefogásnak: a civil társadalom, a szakma képviselői, a helyi és a megyei önkormányzat, valamint a kulturális tárca támogatásának köszönhetően valósult meg.
– Jó partnerségből jó eredmények születhetnek – ez volt a vezérgondolata Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntőjének, aki megyezászlót vitt magával ajándékba. Beszédében rámutatott, mi a megyei önkormányzat fő irányelve az anyagi alapok elbírálásánál: – Halat nem tudunk adni, de a halászatban segíteni tudunk: horgászbotot adunk.
A tanácselnök hangsúlyozta: a jó szándékú összefogás nem szokott kudarccal végződni. Borboly Csaba meglátása szerint azon túl, hogy turisztikai célponttá válik a bögözi templom, gazdasági hozadéka is van a műemlékvédelemnek, hisz munkahelyeket teremt. Fontos a falukép védelme és megőrzése szempontjából is, ezért egy kistérségi építész alkalmazása nagy segítséget jelentene a környék településeinek, hangzott el beszédében. A tanácselnök megítélése szerint nagyon sok értékkel rendelkezik a régió, amelynek tudatosításához A székelység története könyv is hozzájárul; ennek érdekében Borboly Csaba különféle didaktikai eszközök használatát szorgalmazta.
 
Csíkszereda, 2012. november 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774