Egyházi épületek és ravatalozók építésének támogatásáról döntött Hargita Megye Tanácsa

( Szavazat)41 megjelenítés
1 390 000 lej egyházi támogatás odaítéléséről döntött Hargita Megye Tanácsa a november 25-i tanácsülésen. A pályázati úton odaítélt összegeket egyházi épületek és ravatalozók építésére nyerték el a Hargita megyei egyházak. A pénteki tanácsülésen tizenegy termelő vette át a Székely termék védjegy használati jogát tanúsító okiratot.
 
 
Többek között ravatalozók, templomok, műemlékek és iskolák építését, illetve felújítását támogatja Hargita Megye Tanácsa a saját költségvetésében év végén felszabadult összegekből. Minderről a november 25-i ülésén döntött a tanácsosok testülete.
 
– Sikerült újabb kormánypénzeket lehívnunk, amelyek az európai uniós pályázati pénzekkel együtt olyan költségeket fedeznek, amelyekre a megyei tanács saját költségvetéséből voltak jelentős összegek előirányozva az év elején. Az ily módon felszabadult, a Hargita megyei adófizetők pénzéből származó összegekből a települések részéről érkező, a lakosság számára fontos kéréseknek tudunk eleget tenni – fejtette ki Borboly Csaba tanácselnök.
 
A ravatalozók és templomok építését, illetve felújítását pályázati úton támogatja a megyei tanács összesen 1 138 000 lejjel. A pénteki tanácsülésen elfogadott támogatási lista szerint az összes benyújtott pályázati kérést elfogadta a megyei tanács, elutasított egyházi pályázati projekt nincs, illetve egyik felekezetet sem zárták ki. A pályázatokban szereplő valamennyi projekt kész, építkezési engedéllyel rendelkezik. A ravatalozók építésével kapcsolatban Borboly Csaba kiemelte, hogy a második éve zajló ravatalozók építését célzó program keretében eddig közel száz ravatalozó készült el. A tanácselnök jó példaként említette az etédi ravatalozó tervének átadását más községek részére. Az etédi terv ugyanis nagyon jónak bizonyult, mivel olcsón, a célnak teljesen megfelelő módon elkészíthető tervről van szó.
 
– Segítsük egymást, adjuk át egymásnak azokat a terveket, amelyek beváltak, és másoknak is megfelelnek! – kérte fel a tanácselnök a településeket. Szerinte, ha már van terv, akkor az elkészítéshez szükséges forrásokat is könnyebb megtalálni.
 
A tanácsülés ünnepi mozzanataként Borboly Csaba tanácselnök, Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője és Egyed József, a Székely termék tanúsítást odaítélő Bíráló Bizottság tagja tizenegy termelőnek adta át a Székely termék védjegy használati jogát tanúsító okiratot. Ezt megelőzően Zonda Erika igazgató bemutatta az általa vezetett igazgatóság eddigi megvalósításait a Székely termékek ügyében.
 
A megyei tanácsülésen Borboly Csaba elnök kezdeményezésére bevezették, hogy minden ülés alkalmával bemutatják egy-egy alintézmény működését és tevékenységeit, hogy ezáltal azt jobban megismerjék a tanácsosok és a sajtó képviselői. A pénteki tanácsülésen Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója mutatta be az általa vezetett alintézményt.
 
Szintén a tanácsülés alkalmával mutatta be Sólyom Andrea egyetemi oktató, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója a területi átszervezésről a megye felnőtt lakossága körében végzett közvéleménykutatás eredményeit. A felmérés eredményei szerint a megye lakosságának nagyrésze tájékozott az államelnök által kezdeményezett közigazgatási átszervezést illetően, és nem ért azzal egyet. A magyar válaszadók szerint a székelyföldi magyarság számára a legkedvezőbb a jelenlegi megyehatárok megtartása, illetve amennyiben ezt mégis átszerveznék, akkor a Hargita, Kovászna és Maros megye egyesítését tartaná a legmegfelelőbbnek.
 
Látogatói is voltak a november 25-i tanácsülésnek: a megyei tanács nemrég újraindult Megyeházi Látogatás Gyerekeknek elnevezésű programja keretében pénteken a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium XII. osztályos társadalomtudomány szakos diákjai látogatták meg a megyeházát és benéztek a tanácsülésre is.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774