Egerszékig teszik járhatóvá az utat

( Szavazat)36 megjelenítés
Ha döntései érintik valamelyik Hargita megyei közösséget a bejáratott módszer szerint Hargita Megye Tanácsa az érintett településen tart kihelyezett tanácsülést. Az augusztus 30-i soros ülés Borboly Csaba megyeitanács-elnök a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Egerszék kultúrházába hívta össze, amelyen az Egerszéket érintő DJ 123 megyei út jelentős szakaszának felújításáról döntöttek.
 
A három részre osztott tanácsülésen először a település gondjait vették számba, majd a megyei döntéshozó testület határozatot hozott a napirenden szereplő határozattervezetekről, és ezt követően a helyiek jutottak szóhoz.
A tanácsülés felvezetőjében Borboly Csaba röviden ismertette a megyei tanács kezdeményezéseit az elmúlt időszakból a települést illetően. A megyei tanács elnöke szerint a mandátum egyik fő célkitűzése a kis lélekszámú, félreeső települések felzárkóztatása, és bár történtek lépések a kis falut ért árvíz hatásainak helyrehozására, illetve lépéseket tettek a megyésítéskor eltulajdonított területek és az úzvölgyi tábor visszaigénylésére, Hargita Megye Tanácsa még mindig adósa Egerszéknek.
Ragaszkodni kell minden négyzetméterhez
A bevezetőt követően Csíkszentgyörgy és a szomszédos Csíkszentmárton polgármesterei György József és Gergely András mutatták be a két községet. György József felszólalásából kiderült, hogy Egerszéken, ahol eddig nem volt példa hasonló gyűlésre, egy felmérés szerint a helyieknek fontossági sorrendben járható útra, telefon összeköttetésre és a terményeik értékesítésének megkönnyítésére van a legnagyobb szükségük.
Gergely András, csíkszentmártoni polgármester a megyésítéskor Bákó megyéhez csatolt mintegy 6000 hektárnyi terület tulajdonjogának tisztázatlanságát sérelmezte, holott elmondása szerint a területek telekkönyvileg is a szentmártoni gazdákat illeti. Az egykor virágzó települést, amelyben 12 gatter mellett ládagyár és deszkagyártás működött, illetve heti két buszjárat is volt, mára nagyon nehéz megközelíteni. Nem jön fel a mentőautó, a tejeskocsi nem szállítja el a tejet és a postaszolgálatot is a helyi postás szorgalma tartja életben, de még mindig van remény a turizmus és néhány lelkes tenni akaró lakos révén – mondta Gergely András.
A csíkszentmártoni polgármester külön értékelte a megyei tanács erőfeszítéseit, hogy a lakosok egyenlő rangú polgárai legyenek a megyének, de kihangsúlyozta, hogy minden négyzetméterhez ragaszkodni kell, amelyhez történelmi és lelki kötődés fűz, célozva az Úz-völgyi háborús emlékműre és ifjúsági táborrá alakított határőr kaszárnyákra.
Kövezési munkálatok az egerszéki letérőig
A bemutatókat követően elkezdődött a tulajdonképpeni tanácsülés legfontosabb határozatai azok voltak, amelyek alapján más munkálatokból megtakarított összegek átirányításával és a napirenden szereplő 15. számú határozattervezet elfogadásával a megyei döntéshozó testület mintegy 600 000 lejt különített el a DJ 123 megyei út közel 10 kilométer hosszú Rugát-tető–Egerszéki letérő szakaszának kövezéssel való felújítására.
A munkálatokra már idén sor kerülne, amelyek kapcsán Borboly Csaba kiemelte, hogy az elkülönített pénz elegendő a vízlevezető sáncok rendbetételére, illetve egy olyan vastagságú kövezésre, amely elég stabil lesz ahhoz, hogy a kövezést néhány év múlva követő aszfaltozást is elbírja – mondta Borboly Csaba.
Az útjavításra szánt alapok megszavazását követően a tanács határozattal fogadta el a nyolcvanas évekbeli baleset óta lezárt út újbóli megnyitását is.
A DJ 123 megyei úttal kapcsolatos határozaton kívül a megyei tanács augusztus 30-án bevette a Kis települések villanyhálózatának bővítése nevű programjába Galócás és Máréfalva községeket, pénzt utalt le a székelypálfalvi és firtosváraljai templomok felújítására, illetve a csíkszentmihályi árvízkárok rendbetételére, továbbá ingatlant biztosított a csíkszeredai orvosi ügyeleti központ részére.
Az oktatás fenttartása, és a gyerekek biztonsága
Kolumbán Gábor, egykori megyeitanács-elnök az iskoláig kilométereket gyalogoló gyerekek számára iskolabusz beszerzését tartotta fontosnak, illetve szerint átfogó elképzelésekre van szükség a település fenntartható fejlesztéséért.
Hasonlóképpen vélekedett Nagy Balázs helyi lakos is, aki szerint Csinódon és Egerszéken pozitív a népszaporulat, ami megyeszinten ritkaság, leszámítva a városokat, ezért fontos az 5–8. osztályos tagozat megtartása is a település iskolájában, ami egy iskolabusszal megoldható lenne. Ugyanakkor a távközlési eszközök, internet teljes hiányát kifogásolta, illetve javasolta a megyei út más kategóriába sorolását, hogy főleg télen a település ne legyen napokra elzárva a világtól.
Becze István, alcsíki megyei tanácsos, aki a tanácsülés egerszéki összehívását kezdeményezte egy nyertes pályázatról számolt, amely révén egy erdei út felújítására sikerült pénzt nyerni, illetve további felszólalók a legeltetési rendellenességeket, a pásztorkutyák indokolatlanul nagy számát kifogásolták.
Csíkszereda, 2011. augusztus 30.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774