„Eddig sokat hallottunk, most láttunk is”

( Szavazat)92 megjelenítés
Korszerű hulladékkezelő központot látogattak meg a gyergyóremeteiek
 
Kilencven gyergyóremetei lakos látogatta meg április 23-án a Sajókazai Hulladékkezelő Centrumot. A magyarországi, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei korszerű regionális hulladékgazdálkodási központ meglátogatását Hargita Megye Tanácsa szervezte azzal a céllal, hogy a gyergyóremeteiek közvetlen közelről is megismerhessenek egy olyan létesítményt, amelyhez hasonlót a településük határában szeretnének létrehozni.
 
A gyerekektől az idősekig minden generációt képviselt az a két autóbusznyi remetei csoport, amely április 23-án élt a lehetőséggel, és kíváncsian járta be az Aggteleki Nemzeti Park területén elhelyezkedő, negyven hektár alapterületű hulladékkezelő központot. Velük tartott polgármesterük, Laczkó-Albert Elemér, aki utólag azt mondta: „Ilyen létesítményről eddig sokat hallottunk, most láttunk is egyet.” A csoportot elkísérte Orbán Béla is, a Gyergyóremetére tervezett regionális hulladékgazdálkodási központ projektjét kezdeményező Hargita Megye Tanácsa Közszolgáltatások Igazgatóságának vezetője, a vendéglátók részéről pedig Borsodi László, a központot működtető ÉHG Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt. műszaki vezetője fogadta a remeteieket, Boros Béla, a részvénytársaság elnök-igazgatója nevében köszöntve őket.
Nagy Imre, a központ, valamint Tóth Tibor, a kommunális üzem vezetője szolgálatkészen állt a remeteiek rendelkezésére, akik hat órát tartózkodtak célállomásukon. A két vezető aprólékosan és szemléletesen mutatta be a 96 település komplex hulladékgazdálkodását ellátó központot, majd végigvezette a látogatókat a telepen, elmagyarázva a különféle létesítmények működését, és válaszolt a bőségesen feltett kérdésekre. Nagy Imre, aki Svájcban szerzett hulladékgazdálkodási  tapasztalatokat, elmondása szerint a kölcsönös bizalom és a precíz, felelősségteljes, fegyelmezett munka a titka egy olyan biztonságosan és az előírásoknak megfelelően működő központ létrehozásának, mint amilyen a sajókazai, és amilyenhez hasonlót a Hargita megyeiek is terveznek.
A Sajókazai Hulladékkezelő Centrum a Sajó és a Bódva völgye komplex hulladékgazdálkodási rendszerének kialakítását szolgáló 3,2 milliárd forint értékű beruházás, amelyre 116 önkormányzatból álló társulás pályázott, és ISPA-támogatást nyert el. A beruházás 10 százalékát a programhoz csatlakozott 116 önkormányzat állta, az Európai Unió 50 százalékban, a magyar állam pedig 40 százalékban fedezte a költségeket. A központot működtető Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt.-t 1992 nyarán alapította a miskolci székhelyű Cirkont Hulladékgazdálkodási Zrt. 80 százalékos és a Kazincbarcikai Önkormányzat 20 százalékos tulajdonrésszel. A részvénytársaság 1997-ben nyitotta meg Sajókazán Borsod-Abaúj-Zemplén megye legkorszerűbb regionális kommunális hulladéktárolóját, majd folyamatosan bővítette a központot különböző létesítményekkel.
A 11 hektáron elterülő, 2 millió köbméter befogadóképességű, szigetelt települési szilárdhulladék-tároló 25 évre oldja meg a térség településeinek hulladékelhelyezési problémáit. A tárolót kavicsréteggel és nagy sűrűségű polietilén, úgynevezett HDPE fóliaréteggel biztonságosan elszigetelték a talajtól. Területén hulladéktömörítő célgép (kompaktor) működik, amely annyira tömöríti a hulladékot, hogy a szél ne hordjon el belőle, ne érződjék a szaga és ne férjenek hozzá a rágcsálók, a madarak, a rovarok és más élőlények. Megoldott a csurgalékvíz gyűjtése, illetve a csapadékvíz elvezetése, és a körbekerített telepen a szabványnak megfelelő érzékeny figyelőrendszer működik, amely például érzékeli a HDPE fólián keletkező esetleges lyukat – ami még nem fordult elő – vagy  az esetleges kigyulladást is, aminek esetén perceken belül be tudnak avatkozni.
A központ szolgáltatási területén bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. A telepített hulladékgyűjtő szigeteken négy edényben papírt, műanyagot, üveget és fémdobozokat gyűjtenek szelektíven. Az utóválogatást a hulladékkezelő központ egysoros válogatóműve végzi.
A központ legnagyobb gazdasági haszonnal működő létesítménye az évente 5000 tonna kapacitással működő komposztálómű, ahol szerves hulladékokból, zöldhulladékokból szennyvíziszap felhasználásával állítanak elő hasznosítható komposztot. Ezenkívül veszélyes hulladékokat is tárolnak és építési törmeléket feldolgozó üzem is működik a 40 alkalmazottal dolgozó központban.
Az Aggteleki Nemzeti Park szerves részét képező központ – amely megfelel a folyamatos környezetvédelmi ellenőrzéseknek – támogatja a természetvédelmet is. „A nyitott kapuk ideológiáját valljuk. Rendszeresen bejárnak hozzánk a nemzeti park természetvédői, madárvédelmi szakemberei is, akiknek a megfigyelése szerint a központ működése nem sérti a nemzeti park természetes élővilágát, a természeti környezetet” – tudtuk meg Nagy Imrétől.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöni a sajókazai hulladékkezelő központ vezetőinek és munkatársainak, hogy ez a látogatás létrejöhetett, és köszöni a gyergyóremeteieknek, hogy részt vettek rajta. „Remélem, esetleges aggodalmaik eloszlottak, és saját szemükkel láthatták: nem jelent valós veszélyt rájuk nézve a hulladékgazdálkodási központ” – nyilatkozta.
Csíkszereda, 2010. április 25.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774