Dr. Vitos Attila a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója

( Szavazat)1943 megjelenítés
Sikeresen vizsgázott dr. Vitos Attila belgyógyász főorvos a Hargita Megye Tanácsához tartozó Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgató tisztségére október 11-én. Az orvosigazgató három évre szóló október 12-i kinevezését Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerdán ismertette a megyei kórház orvosaival és a sajtó képviselőivel a megyeházán.
 
Dr. Vitos Attila hat hónapos ideiglenes kinevezése alatt elkezdett munkáját folytatja a megyei kórház szakmai tevékenységét koordinálva.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök elégedettségét fejezte ki az orvosigazgató ideiglenes kinevezése alatt kifejtett tevékenységét illetően, aki szerinte jól végezte munkáját.
– Ez alatt a hat hónap alatt különösebb panasz nem érkezett a Vitos doktor úr orvosigazgatói tevékenységére vonatkozóan. Jó partnere volt a megyei tanácsnak abban, hogy a szinte hetente kezdődő újabb beruházási munkálatok során megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a fejlesztéseket összehangoljuk a betegek ellátásával. Ilyen szempontból jól vizsgázott, és örvendek, hogy vállalta a mandátum folytatását – hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke kifejtette, „nagyon fontos átszervezési, javítási, fejlesztési folyamatok indultak el a megyei kórháznál. Cseke Attila RMDSZ-es volt egészségügyi miniszter úr jó döntése volt, hogy kérésünkre decentralizálta a kórházakat, hiszen az a jó, ha egy kórháznak a helyi közösség a gazdája, amely legalább négyévente számonkérheti a helyi vagy a megyei tanácsoktól az egészségügyi ellátás minőségét. Azt gondoljuk, hogy Hargita megye életében továbbra is prioritás kell legyen az egészségügy akármilyen nehéz gazdasági éveket is élünk, hiszen az egészségünk, szeretteink egészsége mindennél fontosabb. Ezért is kezdődött el már az előző években több fejlesztés, beruházás”. Hozzátette: „minden fejlesztés, beruházás torzsalkodást, nézeteltérést, ilyen-olyan gondokat, konfliktusokat okoz, és ezek oda vezettek, hogy a korábbi orvosigazgatónk visszaadta a mandátumát, így ideiglenes időszakra, hat hónapra kineveztük Vitos Attila doktor urat. Most a törvény szerint három évre neveztük ki, és abban bízom, hogy ez alatt a három év alatt a csíkszeredai megyei kórház az ország egyik legjobb kórházává válik. A megyei tanács a megfelelő hozzáállást biztosítja, megszülettek azok a döntések, amelyek eredményeként a Hargita megyei betegek nem kell ezután többet elutazzanak se Marosvásárhelyre, se Brassóba, se Kolozsvárra, ugyanis a betegségek gyorsan és hatékonyan itt helyben diagnosztizálhatók lesznek, és a kezelés is jó körülmények között lesz megvalósítható. Remélem, hogy minden határidős fejlesztésnek úgy tudunk minél hamarabb a végére járni, hogy közben a tevékenység ne szüneteljen”. Borboly Csaba arra kérte az orvosokat, hogy működjenek együtt az orvosigazgatóval.
Dr. Vitos Attila orvosigazgató a hatékony kommunikációt nevezte meg a legfontosabb céljának. Szerinte számos probléma megoldásának ez a kulcsa.
– Hat hónapja, ideiglenes mandátumom átvetelekor, azt tartottam elsődleges célomnak, hogy javítsam a kommunikációt az orvosközösségen és a kórházon belül, valamint a megyei önkormányzat irányába. Ezalatt a hat hónap alatt ez a cél volt a szemem előtt, remélem, hogy képességeimhez mérten sikerült ezt teljesítenem. Azt szeretném, hogy az orvosigazgató ne ütközőpont, hanem kommunikációs csomópont legyen az orvosi közösség, a menedzsment és a megyei önkormányzat között. Azért gondoltam úgy, hogy tovább folytatnám ezt a munkát, mert ez a kommunikáció nem vált egyoldalúvá. Konstruktív hozzáállású partnerem volt a megyei önkormányzat, az orvosközösség és a kórházmenedzsment egyaránt. A másik tényező, amiért vállaltam ezt a feladatot az, hogy csíkszeredai vagyok, szeretem ezt a várost, és nem közömbös számomra, hogy milyen az egészségügyi szolgáltatás itt nálunk. Számomra ez a kinevezés munkát jelent, konkrét feladatokat, amelyeket határidőre teljesíteni kell – indokolta Vitos a mandátuma folytatására vonatkozó döntését. Az orvosigazgató az építkezésből vett hasonlattal érzékeltette a további tevékenységeire vonatkozó elképzeléseit: „ahhoz, hogy egy jól megépített épület szülessen, kell egy biztos infrastruktúra és arra egy építmény. Ez az infrastruktúra három pilléren kell nyugodjon, a személyzet által alkotott közösség, a kórházmenedzsment és a felettes szerv, a megyei önkormányzat harmonikus együttműködésén kell, hogy alapuljon. A kórházmenedzsment logikus, koherens és átlátható kell legyen, az orvosi közösség és a személyzet felelősséget kell, hogy vállaljon és megfelelő létszámban, illetve szakmai felkészültséggel kell, hogy jelen legyen. Mindezt egy jól működő megyei önkormányzat kell koordinálja, támogassa és irányítsa. Úgy érzem, hogy ez a három pillér adott lehet a kórházunk esetében, és létrejöhet egy jól sikerült építmény három boltívvel: minőségi egészségügyi szolgáltatással, az orvosok megfelelő szakmai képzettségével és a lakossággal való kapcsolattartással”. Az orvosigazgató szerint a tényekre alapuló orvoslás korában a minőségi egészségügyi ellátásnak a három pilléren kívül egyéb feltételei is vannak: a megfelelő műszerezettség és a megfelelő szakmai képzettség. Vitos a szakmai képzettséget nagyon fontosnak tartja, és, mint elmondta, az ezirányú konkrét projektek elősegítésére határozott elképzelései vannak. A lakossággal való kapcsolattartás ügyében elmondta, „úgy látom, mintha a lakosság nem tudná, mi történik, ha valaki kórházba kerül, nem ismerné igazán a kórházi lehetőségeket. A lakossággal való jobb kapcsolattartás irányában feltétlen előre kell lépni az elektronikus és a hagyományos média segítségével”.
Az ünnepi eseményen jelen volt Birta Antal, a megyei kórház vezetőtanácsának elnöke, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét pedig Balázs Katalin gazdasági igazgató képviselte.
Birta Antal szerint „Vitos doktor úr az elmúlt hat hónapban bebizonyította rátermettségét erre a funkcióra és meggyőződésem, hogy a mandátuma végén ugyanezt tudjuk majd közösen elmondani. Nagyon nehéz időszakban vállalja ezt a megbizatást, mert komoly munkálatok kezdődnek el a megyei kórházban, amikor az orvosi munka megszervezése nehéz feladat lesz. Bízom benne, hogy az orvosok segítségével – akiknek a támogatása nélkül ez a tevékenység lehetetlen – ezt meg tudják oldani”.
Balázs Katalin gazdasági igazgató támogatásáról biztosította az orvosigazgatót, akárcsak a jelenlévő orvosok.
Csíkszereda, 2011. október 13.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774