Ditrói találkozó Csaba testvérrel – és az optimizmussal

( Szavazat)40 megjelenítés
„Küzdeni és hinni kell, mert így természetes” – ez volt az üzenete Böjte Csaba dévai ferences szerzetes szerda esti találkozójának Gyergyóditróban. Csaba testvért Köllő Enikő, a nagyközség könyvtárigazgatója ugyan könyvbemutatóra hívta meg, ám a végén derült ki, hogy tulajdonképpen az elhangzott történetek képezik a találkozás „könyvét”, példázatait, Csaba testvér ugyanis nem otthonról érkezett, így nem tudott kötetet hozni magával. Ez mit sem rontott a találkozó hangulatán, mi több, Köllő Enikő a népes jelenlévők örömére rávághatta: ez akkor mielőbbi, újabb találkozás szervezésére készteti. 
 A községi kultúrház konferenciatermében a találkozón optimizmusra, örömre, elégedettségre és az Isten gondoskodása iránti hálára biztató történeteket hallhattak a jelenlévők. A Puskás Elemér házigazda, községvezető balján állva beszélő Csaba testvér lebilincselő történeteivel, fesztelen stílusával hangolta át a ditrói szerda estét. Konklúziói a modern élettörténetek végén így hangzottak:
– Hinni kell abban, hogy ha félretesszük mindazt, ami rossz és konfliktus volt a múltban, akkor jobb világ jöhet. Mi, magyar emberek, annyira ki vagyunk éhezve az Igazságra, holott az Igazság ellenében s a szeretet mellett kellene dönteni. A bajokat számba kell venni, és hinni azt: ha Istentől kérjük a megoldást, meg tudjuk oldani a problémákat.
Az Erdély-szerte szükséget szenvedő gyerekek jótevőjeként, befogadójaként ismert Csaba testvér jelezte: választási kampányban lévén időszerű megjegyeznie, hogy a rászoruló gyerekeket segítő hálózat is az „autonómia-torta” része, és ezt Hargita megyében Ervin atya gyergyószárhegyi ferences szerzetessel valósították meg először Szárhegyen, a kolostor mellett, ám mára a megyében több mint ezer gyermekről gondoskodnak. A jelen közhangulatát bíráló történetek is ezt a fejlesztő és önfejlesztő optimizmust jelölték ki célul, illetve megoldásként: „Fontos, hogy ne csak siránkozzunk, hiszen elijesztjük vele gyermekeinket szülőföldjükről, hanem biztassuk egymást: becsületes, tisztességes munkával meg lehet itt élni.”
A találkozó után a házigazdák forró teára, hagymás zsíros kenyérre, aprósüteményre és közvetlenebb beszélgetésre invitálták a hallgatóságot a községkönyvtárba. Az esten jelen lévő Mik József polgármester – a Ditró–Maroshévíz–Borszék–Tölgyes választókerület RMDSZ-es képviselőjelöltje – jelezte: nagy örömére szolgál, hogy Csaba testvér Borszéken is javában tataroztat az ott létesülő gyereksegítő intézményében, a Hármasligeten lévő régi, 16-os villában, ahol megfelelő helyszínt találtak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány bentlakása számára. A tavaly tavasszal elindult tatarozás végeztével várhatóan jövő áprilisban adják át az újabb Hargita megyei gyereksegítő hajlékot Borszéken.
A találkozó videofelvételen rögzített részletei megtekinthetők a http://mikjozsef.wordpress.com oldalon.
 
Gyergyóditró, 2012. november 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774