Diákéberség a helyi értékekért

( Szavazat)33 megjelenítés
 Véget ért az alfalvi Fiatalokért Egyesület 2012-es Tudományos Tábora a Baricz-kanyarban
A Tudományos Táborban – a Borzont melletti Baricz-kanyarban – végzett kutatások eredményeinek nyilvános bemutatójával, szülők és támogatók jelenlétében zárult augusztus 17-én a Hargita Megyei Tanács által támogatott rendezvény idei kiadása.

A Tudományok Tábora, amelybe évente az alfalvi Sövér Elek Iskolaközpont diák-önkormányzatának képviselőit és kiemelkedő képességű 13-18 éves diákokat hívnak meg, akik tehetségüket az országosan elismert tudományos Diákköri Konferenciákon, a Pécsi Nemzetközi Diákszimpóziumon, és egyéb rangos rendezvényen bizonyítják. A tábor mindezek jutalma, illetve a diákönkormányzati munkában nyert érdemük elismerése. Ebben a tanévben a VII. osztályos Madarász Andreának köszönhetően az iskola I. helyezést hozott a Hevesy György kémiaverseny országos döntőjéről, a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia pedig Tehetséggondozásért járó Mentor Díjat adományozott 40 éves pályafutása eredményeiért Kiss Lóránd kémiatanárnak.
Amint Kiss Arnold táborvezető tanár – a szervező egyesület koordinátora – elmondta: a tábor fő célja, hogy a jó képességű, tevékeny diákok itt is színvonalas szakmai tevékenységben részesüljenek, illetve a táborban ingyenesen részt vevő 12 diák a tudományoktól független tartalmas szórakozásban is részesedjen. Szintén a célok között szerepel, hogy a tehetséggondozás révén az iskola és közösség tudományos tevékenységet végzőket, vagy tudományos változásokat értőket, véleményformálókat nyerjen.
A táborzárón négy témában rögtönöztek ppt-s minibemutatót a résztvevők: a víz szerepéről, az áfonya C-vitamin értékéről, a dohányzás káros hatásáról, valamint az idei év madarának nyilvánított egerészölyvről végzett tábori megfigyeléseiket, kísérleteiket ismertetve.
Bende Sándor megyei tanácsos, átadva Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözletét, gratulált a résztvevő gyerekeknek, a jelen lévő szülőknek, valamint a szervezőknek, továbbá arra figyelmeztetett: az itt is bemutatott tudományos érdeklődés és eredmények kétségbevonhatatlanok, ám a román nyelv kellő ismeretére is szükség van. A székelyföldi diákok továbbtanulási álmainak teljesedéséhez elengedhetetlen a román nyelv ismerete, hiszen elsősorban szülőföldünkön kell érvényesülni.
A Maroshévízen élő megyei tanácsos ötletként fevetette: ahogyan Hargita megyében már történtek cseretáborok más megyékkel, hasznos volna a székely gyerekeknek nyári tábort tartani román közegben, például Hévízen is - ahol maga is segít a kapcsolatfelvételben.
Gáll János alfalvi iskolaigazgató kiemelte: a diák önkormányzat, diáktanács, a Sövér Elek Iskolaközpont tudományos diáktestülete olyan összefüggésekre figyel, amelyet a hétköznapi ember nem mindig érzékel, célunk ezeknek közérthetővé tétele. Ebben Kiss Arnold tanárnak, a szervező Alfalvi Fiatalokért Egyesület koordinátorának központi szerepe van. Mint mondta: ez az elmélyülés mind a település jövője alakításában fog megtérülni.
A tábort a Hargita Megye Tanácsa 2600 lejjel támogatta, ugyanennyivel járult hozzá az alfalvi önkormányzat. Partnerek voltak továbbá: Sövér Elek Iskolaközpont, Gyergyóalfalu Közbirtokossága, és a Kultúrcentrum.
Borzont, 2012. augusztus 17. 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774