Dél-tiroli olaszok az autonómiáról

( Szavazat)30 megjelenítés
Az SVI – Südtiroler Volksgruppen-Institut (Bozen, Olaszország), a SENCE – Society for the Enhancement of National Communities in Europe (Zürich, Svájc) és az INTEREG – Internationales Institut für Nationalitätenrecht und Regionalismus (München, Németország), Hargita Megye Tanácsával együttműködve, szeptember 16-án, pénteken Csíkszeredában megrendezi Az olaszországi Alto-Adige–Südtirol autonóm tartomány útja, az egykori problémás térségtől a mai többnyelvű, sikeres európai régióig című szimpóziumot.
 
 
Helyszín: Csíkszereda, Hargita Megye Tanácsának márványterme.
 
Időpont: 2011. szeptember 16., péntek, 14.30–17.30.
 
Az előadók: Christoph Pan, a bozeni Dél-tiroli Népcsoportok Intézet vezetője, Davide Zaffi, a trentói Deutsch-Italienisches Geschichtsinstitut kutatója, valamint Lucio Giudiceandrea újságíró, az olasz rádió-televíziós csatorna (RAI) bozeni közszolgálati rádióadójának munkatársa. (Bővebben a mellékelt dokumentumban.)
 
Előadások:
 
• Christoph Pan: Bevezetés: a konfliktusforrástól a többnyelvű, sikeres európai régióig
• Davide Zaffi: A dél-tiroli autonómia – a kormányzat szempontjából
• Lucio Giudiceandre: A dél-tiroli olaszok és az autonómia: az elutasítástól az elfogadásig
 
Moderátor: Komlóssy József.
 
A jelenlévők az előadóknak kérdéseket tehetnek fel maximum 3 percben!
 
Az előadások után a helyszínen sajtótájékoztatót tartanak.
 
Szeretettel várjuk!
 
Csíkszereda, 2011. szeptember 14.
 
 
Prof. Christoph Pan
 
Christoph Pan a bozeni Dél-tiroli Népcsoportok Intézet vezetője; gazdaság- és társadalomtudományok szakon végezte tanulmányait Fribourgban (Svájc), Innsbruckban politikai szociológiából szerzett doktori címet. Egyetemi oktatóként tevékenykedett az Innsbrucki Egyetemen 1971–2000 között, illetve a Salzburgi Egyetemen 1974–1979 között.
 
Nemzetközi civilszervezetek munkatársaként tevékenykedett. Mint kisebbségszakértő számos európai országban tartott előadást, illetve tanácsadói tevékenységet folytatott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ), az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben.
 
1994–96 között az Európai Népcsoportok Föderális Egyesületének elnöke volt.
 
Számos publikációja ismert; társkiadója az Ethnos írássorozatnak (1992–2006), az Europa Ethnica szaklapnak (1996-2006) és 1995 óta a marosvásárhelyi Altera folyóiratnak; 2008 óta társalapítója a Kisebbségi Kérdések Európai Újságának.
1995-ben a Bethlen Gábor, 2004-ben Ausztria Tudomány és Művészet Becsületkeresztjének első rendjével és ugyancsak 2004-ben az európai Karls SL-díjjal tüntették ki.
 
Dott. Davide Zaffi
 
Ravennában született, Olaszországban.
 
Politikai tudományokat tanult az Urbino Egyetemen. Ösztöndíjas volt az Európai Intézetben, később a budapesti Közép-európai Egyetemen, ahol kelet-európai etnikai és kisebbségi témákkal foglalkozott.
 
Kutató a trentói Deutsch-Italienisches Geschichtsinstitut keretében, továbbá nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsos a Dél-Tirol–Trentino Autonóm Régióban.
 
Számos tanulmányt írt az európai kisebbségi kérdésekről, ezek Olaszországban és külföldön jelentek meg.
 
 
 
Dott. Lucio Giudiceandrea
 
Dott. Lucio Giudiceandrea 1956-ban született a dél-tiroli Brixenben dél-olaszországi szülők fiaként, akik 1949 után érkeztek Dél-Tirolba.
Az iskolát Brixe-ben végezte, majd Bolognában tanult filozófiát.
Újságíró, az olasz rádió-televíziós csatorna (RAI) bozeni közszolgálati rádióadójánál tevékenykedik, és a közép-európai országokban készít riportokat.
A Spaeseati (Hontalanok) című könyv szerzője, amely 2006-ban jelent meg és nagy elismerés övezte, amely eredeti megközelítésű, hiánypótló műnek számít a dél-tiroli olasz nyelvű népcsoport történetírásában.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774