Csomafalva: ingyenes egészségállomás

( Szavazat)38 megjelenítés
Türelmes sorbaállók, kedélyes beszélgetések, nővérkékkel folytatott elmés csipkelődés – ezek a pénteki csomafalvi szűrővizsgálat hangulati paraméterei. A megyében idén végzendő kivizsgálások költségeit – összesen 65 ezer lejt - Hargita Megye Tanácsa biztosítja. 
 Két óra alatt 119 jelentkezőt vizsgáltak meg május 4-én a Hargita megyei ingyenes szűrővizsgálatok II. állomásaként Gyergyócsomafalván, a Hargita Megye Tanácsa Gyulafehérvári Caritasszal közösen zajló programja során.
A viharosra váltó fülledt melegben minden korosztály képviseletében tértek be a csomafalviak a helyi kultúrház tereiben rögtönzött viszgálóasztalokhoz. Mihály Enikő nővér vezetésével a Caritas családsegítő szolgálatának csomafalvi nővérkéi vérnyomást, vércukorszintet, vérzsírt és koleszterolt mértek, majd az EKG-készüléken is ingyenesen ellenőrizhette szívműködését a betérő. Helyszíni érdeklődésünkkor megtudtuk: a vizsgálat első órájában a vérnyomás tíz mérésből mindössze három esetben volt megfelelő – ám az eredmények összesített kiértékelését csak e hét elején végzik, átalányban jobb eredményre számítva – mondta Balog Mária önkéntes nővér. A vizsgálótereket Márton László-Szilárd polgármester bocsátotta a program rendelkezésére.
 
A vizsgálatokra várókkal szóba elegyedvén Borboly Csaba megyei tanácselnök úgy fogalmazott: a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése két „oldalon” hoz nyugalmat – egyrészt önmagunknak, tudván, hogy rendben vagyunk, másrészt a szeretteinket is megnyugtatjuk vele. A tanácselnök ezúttal – a zsúfoltságra való tekintettel is - nem végezte el a vizsgálatot, ám a csomafalvi származású megyevezető megnyugtatta érdeklődő falustársait: Oklándon nemrégiben http://www.hargitamegye.ro/index.php?pg=news_3_1398 már elvégezte a szűrést, és kitűnő eredményeknek örülhet.
A Hargita Megyei Tanács Caritasszal közösen indított egészségfelmérési programja keretében 50 000 ember kivizsgálását végzik el. Az egészség hete programjára időzítve Csíkszentkirályon szervezték az első szűrővizsgálatot május 2-án, melyen a Caritas Családsegítő Szolgálattal együttműködve díjmentesen négyféle alapanalízist végeztek el a lakosokon: vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és trigliceridtesztet. A program folytatódik, az év végéig mintegy húsz település 5000 lakóját érintve.
 
A kivizsgálások költségeit – összesen 65 ezer lejt - Hargita Megye Tanácsa biztosítja.
 
2012 május 06
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774