Csíkszeredában tartják az első romániai szarvasgombász-konferenciát

( Szavazat)39 megjelenítés
Az I. Romániai Szarvasgombász-konferencia kezdődött el a csíkszeredai megyeházán május 19-én délelőtt, amelyre hazai és külföldi előadók egyaránt érkeztek. A nagyszabású rendezvény szervezői Hargita Megye Tanácsa, az A.C.T.A. (Erdélyi Szarvasgomba-keresők Egyesülete), a Trufa-Rom Kft., a Vagoemt Kft., a Mezőgazdasági Minisztérium és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntőjében jelentős eseménynek nevezte a rendezvényt, és kijelentette: Hargita Megye Tanácsa a kovász szerepét szeretné betölteni a hasonló kezdeményezéseknél, tanácsadással és információval segítve, ezért vett részt a konferencia szervezésében.

„A megye lakosságának több mint 50 százaléka mezőgazdaságból él, ezért helye van a szarvasgombászatnak is térségünkben” – mondta Borboly Csaba.
A megyei önkormányzat elnöke rámutatott: a szarvasgombászat nálunk sem jár gyerekcipőben, hisz Fekete Oszkár gombaszakértő már lépéseket tett ez ügyben. Borboly méltatta Becze István, a mezőgazdasági tárca kabinetvezetője szervező munkáját is.
Magyari Ferenc, az Erdélyi Szarvasgomba-keresők Egyesületének képviselője köszönetet mondott azért, hogy Hargita Megye Tanácsa lehetőséget teremtett a konferencia megrendezésére, és elmondta, hogy szervezete Romániában folyamatosan népszerűsíti a szarvasgombászatot. A Magyarországról érkezett Szakács József közölte, be szeretnék bizonyítani, hogy érdemes szarvasgombászattal foglalkozni, bemutatnák, hogyan működik mindez Európában, a kutyás keresést pedig az érdeklődők megtekinthetik a csütörtöki versenyen.
Dr. Bratek Zoltán, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatója a Kárpát-medencei szarvasgombafajokat mutatta be, illetve alkalmazási lehetőségeiket az erdőművelésben. Beszélt a híres erdélyi szarvasgomba-kutatókról, László Kálmánról, Pap Gézáról és Misky Mihályról.
A hazai és magyarországi, illetve szlovák, olasz és cseh előadók előadásai egészen estig tartanak. Holnap, május 20-án a II. Szarvasgomba-kereső Kutyaversenyt és -szemlét rendezik meg a csíkszeredai kicsi (volt pionír-) parkban reggel 9 órai kezdettel, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774