Csíkszeredában találkoztak a Progress projekt partnerei

( Szavazat)41 megjelenítés
A csíkszeredai megyeházán találkoztak június 25-én a Progress projekt résztvevői. A Fiatal pályakezdők és a szociális szektor: új munkalehetőségek feltárása elnevezésű európai uniós projekt partnerei Olaszországból és Szlovákiából érkeztek, hogy tapasztalatokat cseréljenek és megismerkedjenek a Hargita megyei fiatal pályakezdőknek szóló elhelyezkedési lehetőségekkel, valamint a helyi és országos szociális szervezetek munkájával.  
 A projekt célja a fiatal pályakezdők helyzetének és munkalehetőségeinek felmérése a szociális és a civil szférában, új foglalkoztatási formák kialakítása és a fiatalok elhelyezkedésének elősegítése a munkaerőpiacon.
A találkozón Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte a meghívottakat, majd röviden bemutatta Hargita megyét a külföldieknek. Mint mondta, annak ellenére, hogy Hargita megye az egyik legnagyobb területű megye az országban, lakosságának számarányát tekintve a legkisebbek között tartják számon.
– Minden európai uniós lehetőséget próbálunk megragadni, projektekben veszünk részt, hogy lehetőséget teremtsünk a fiatalok számára a könnyebb elhelyezkedéshez. Reméljük, hogy legjobb tudásunknak megfelelően számíthatnak ránk, és a jövő év elején sikerekről számolhatunk be – mondta az alelnök köszöntő beszédének végén.
Anna Tombesi, a projekt olaszországi vezetőpartner képviselője mutatta be a résztvevőknek a Progress célkitűzéseit, eddigi eredményeit és jövőbeli terveit.
– A fiatal munkavállalók és a szociális szektor együttműködésének ötletét az hívta életre, hogy Európa szinten válsággal szembesülünk ezen a téren. Elsősorban új szolgáltatásokat kell létrehozni, ez pedig a társadalom feladata. A fiatal frissen végzett diplomások, akiknek komoly tudományos képzettségük van, nagy nehézségekbe ütköznek a munkahelykeresés terén. Az a dolgunk, hogy megértsük milyen szempontok alapján tudnánk ezen jó irányba változtatni – fejtette ki Anna Tombesi.
A köszöntők után a konkrét példákra fektették a hangsúlyt. Először Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója mutatta be szervezetét, mint a térség egyik legfejlettebb szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményét. A 23 éve létesített Caritas 560 embernek biztosít állandó munkahelyet abban a kilenc megyében, ahol működik. Mint az igazgató elmondta, a szervezet minden őket is érintő európai szintű akcióban szerepet vállal. Amellett hogy fogyatékkal élőket, időseket és beteget segítenek ellátni, képzéseket is biztosítanak azok számára, akik segítségnyújtással szeretnének foglalkozni.
Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője a falugondnoksági szociális programról számolt be a vendégeknek. A falugondnokság hármas együttműködés eredménye: civil szerveztek, a megyei tanács, valamint a helyi önkormányzatok is támogatják a programot.
Az előadásokon a vendégek nagy érdeklődést mutattak Hargita megye helyzete iránt, kötetlen beszélgetés formájában érdeklődtek a megyei tanács és alintézményeinek tevékenységéről, valamint felmerültek az ország gazdasági és demogaráfiai helyzetét érintő kérdések is, amelyekre az alelnök adott választ.
 
Csíkszereda, 2013. június 25.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774