Csíkszeredában találkoztak a Hargita megyei polgármesterek

( Szavazat)32 megjelenítés
A csíkszeredai megyeházán találkoztak a Hargita megyei polgármesterek hétfőn, április 22-én. A polgármester-találkozón kívül a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás közgyűlését is megtartották. Jelen voltak Hargita Megye Tanácsa területi irodáinak munkatársai is. 
 A Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület 2012-es tevékenysége a Gyergyóremetén EU-s finanszírozással épülő regionális hulladéktároló projektjének befejezésére irányult. Hosszas egyeztetés után elkészült a műszaki és a működési dokumentáció, valamint a költségvetés-tervezet – ismertette Orbán Béla, az egyesület elnöke. A közgyűlés elfogadta a tavalyi pénzügyi zárást, az idei tagsági díjakat, amelyek értéke nem változott a 2012-es évhez képest. Rábólintottak az alakulat költségvetésére: jövedelmét a tagdíjak teszik ki, a kiadások legnagyobb részét pedig a személyzeti költségek. Továbbá a polgármesterek aláírták a projekt kivitelezését és a hulladékgazdálkodási rendszer működését szabályozó társulási szerződést.
Az eseményen jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, aki ismertette, hogy a polgármesterekkel való legutóbbi találkozása óta elfogadta a megye költségvetését a döntéshozó testület.
– A mentés, üzembe helyezés, javítások évét éljük – fogalmazott a megyei tanács elnöke. Az elképzelések legyenek visszafogottak, kisebb méretű, de funkcionális dolgokat kell tervezni – tette hozzá. Szolidaritásra van szükség a megyei és a helyi tanácsok között, hogy együtt magyarázatot tudjanak adni a lakosság kérdéseire. Az elöljáró a megyei tanács partnerségéről és segítségéről biztosította a polgármestereket.
Hargita Megye Tanácsa saját beruházásait Petres Sándor alelnök ismertette. Idén 16 millió lejt tudnak beruházásokra költeni, ebből 6,5 millió szükséges a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkálataira. Sikeresnek bizonyult a Kisvíz és a Kisvillany program, ezért idén is folytatják, előbbire 1,5, utóbbira 2 millió lejt különítettek el. Két olyan beruházást finanszíroznak, amely nemcsak helyi jelentőségű, hanem térségét is kiszolgálja, az egyik a gyergyószentmiklósi jégpálya, a másik a székelykeresztúri fürdő munkálatai. Egy másik nagyobb tételt a 2014–2020-as európai uniós finanszírozási időszakra vonatkozó pályázatok tervezésére irányoztak elő. Útjavításra idén kevesebb pénz jut, három szakasz élvez prioritást: Mindszent–Csíkbánkfalva, a bélbori út és egy Székelykeresztúr határában lévő. Máshol kisebb javításokat, karbantartási munkálatokat végeznek – tette hozzá Birtalan József, a megyei tanács alelnöke. Továbbá arra kérte a polgármestereket, hogy biztassák a helyi cégeket, vegyenek részt a közbeszerzéseken. Ennek kapcsán Borboly Csaba elnök hangsúlyozta az összefogás fontosságát, továbbá kiemelte a vendéglátás, turizmus, mezőgazdaság, földmérések, közös vagyongazdálkodás szakterületeit, ahol a szűkös költségvetés ellenére is komoly eredményeket lehet elérni szerveződéssel. Az egyházaknak kiírt pályázatokra is érdemes odafigyelni – fűzte hozzá.
Az együttműködést szorgalmazták a polgármesteri hivatalokkal
A polgármester-találkozó célja az önkormányzatok vezetőivel történő egyeztetés volt azokkal a problémákkal kapcsolatban, amelyek a megye legtöbb települését érintik.
A találkozó első meghívott felszólalója Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója volt, aki az egészségügyet érintő problémákról számolt be. Mint elmondta, a megyében a családorvosi rendelésen javítani kell, ugyanis a megyében a jelenlegi 151-hez képest legkevesebb 160 családorvosra van szükség. Gyergyóholló az egyetlen település, ahol nincs egyáltalán családorvosi rendelés.
– Ideális esetben 2000 lakosra kell egy háziorvos jusson, a mostani hiány miatt Hargita megyében körülbelül 2500 lakosra jut egy – magyarázta Duda Tihamér.
A gyógyszertárak helyzetére is kitért az egészségbiztosítási pénztár igazgatója. Mint elmondta, a gyógyszertárak az összköltségvetés 30 százalékát használják. Városokon telített a piac, de a falvakban még több patikára lenne szükség, ugyanakkor szakemberhiánnyal is küszködnek.
A járóbeteg-rendelőkben is nagy a szakemberhiány: míg a megyében 119 szakorvosra van szükség, addig csak 57-en tevékenykednek a kórházak ambulanciáin. Duda Tihamér kiemelte a nemrégiben több községben is létrejött egészségházakat, amelyek olyan hiányszakmákban biztosítanak szakrendelést, mint a kardiológia, neurológia, diabetológia.
Az egészségbiztosítási pénztár igazgatója arra hívta fel a polgármesterek figyelmét, hogy helyi szinten is próbálják meg támogatni az egészségügyi ellátás minőségének javulását, nem feltétlenül anyagiakkal, hanem vonzó lehetőségekkel, amelyek településeikre vonzák a szakembereket.
A polgármesterek közgyűlésének második meghívottja Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal igazgatója volt, aki a nagyobb béralapok finanszírozásáról beszélt. Kiemelte a költségvetés átszervezésének kritériumait, amelyeket eddig nem sikerült betartani. Ugyanakkor az adózással kapcsolatosan kiemelte a határidők betartásának fontosságát, és elmondta, hogy az adóbehajtást ezentúl nem a helyi szervek végzik.
A polgármesterek találkozója Köllő Miklós építész felszólalásával folytatódott, aki a helyi építőanyagok felhasználásának, a helyi kivitelezők, mesteremberek foglalkoztatásának a fontosságát emelte ki.
– A régióban jó kivitelező csapatok dolgoznak, akik közül sokakat külföldre hívnak dolgozni, ugyanakkor díjnyertes építészek is akadnak szép számban a megyében. A székelyföldi régió építészeti minőség szempontjából Temes megye után a második helyen áll az országban, a látható eredmények mégis váratnak magukra – mondta az építész.
A közgyűlés végén Doina Olteanu és Sándor Dezső, a nagyszebeni illetőségű, Gyergyószentmiklóson is üzletet működtető Ambient vállalat menedzsmentjét képviselve mondták el azt, hogy miként tudják segíteni a megye önkormányzatait mindennemű építkezés kivitelezésében.
Pályázatokkal a turizmusért és a környezetvédelemért
A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás közgyűlésén a társulást alkotó önkormányzatok polgármesterei mellett részt vett Borboly Csaba megyeelnök és Gászpor István, a társulás igazgatója. A csoportosulás két fő területen fejti ki tevékenységét: a turizmus fejlesztését, népszerűsítését, valamint környezetvédelmi programok lebonyolítását célozzák meg Hargita megyében. Borboly Csaba kiemelte az együttműködés fontosságát a fejlesztési társulás és az önkormányzatok között, mert a települések életében lényeges kérdéseket együttesen könnyebb megoldani, és több kézzelfogható eredményt lehet elérni, elősegítve ezzel a turizmus népszerűsítését és a természetvédelmi területek értékbe helyezését megyénkben.
Gászpor István bemutatta a fejlesztési társulás 2013-as tevékenységi tervét, amelyben szerepel egy helyzetfeltáró kutatás a megyében elkészített, kivitelezés alatt álló turisztikai stratégiák, tervek, projektek, pályázatok, programok alapos átvilágításáról. Ugyanakkor tervezik egy komplex turisztikai adatbázis összeállítását a megye turisztikai célpontjairól és egy civilszervezeteknek szóló pályázati rendszer meghirdetését is, aminek keretében turisztikai és környezetvédelmi programokat támogat a társulás. A tervek között szerepel a Sokszínű Hargita – Játékos helyismereti, környezetvédelmi program gyerekeknek program lebonyolítása is, amelynek célja Hargita megye természeti, kulturális és szellemi értékeinek bemutatása játékos formában, holisztikus szemlélettel, a különböző tudományágak és a kultúra összekapcsolásával. Emellett turisztikai konferenciákat és tematikus turistaösvények kialakítását is tervezik.
A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt továbbá a 2012-es pénzügyi mérleg és tevékenységi beszámoló, az idei tagsági díjak megállapítása. Ugyanakkor jóváhagyták a fejlesztési társulás három pályázatban való részvételét is: a Nemzeti Kulturális Alap által finanszírozott Közkapcsolati és marketingtájékoztató a kulturális ágazat számára, az ugyancsak a Nemzeti Kulturális Alap által finanszírozott Fedezd fel Hargita megyét projektben, valamint az Environment challenge Harghita – nonformális oktatás a fenntarthatóságért nevű projektben is részt vesz a társulás, amelyet az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatala támogat a Fiatalok Európáért program keretében.
 
Csíkszereda, 2013. április 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774