Csíkszentkirályon is megújul a népi feredő

( Szavazat)53 megjelenítés
Falufórumon ismertették a helyi népi fürdő felújítási tervét
Javában zajlanak a felújítási munkálatok a csíkszentkirályi Borsáros-fürdőnél: már megöntötték a fogadó épület betonalapját, út és híd épült a bejáratnál, kiásták a medence alapjait, és készül az épület faszerkezete. Október 12-én a helyszínre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, utána pedig falufórumon ismertette a népi fürdő felújítási tervét.
 
A projekt kedeményezője a megyei önkormányzat, amelynek segítségével kilenc Hargita megyei településen újíthatják fel a hagyományos népi feredőket: Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván. A megyei tanács igyekezett külső forrásokat is bevonni a munkába, és az RMDSZ-szel közös kitartó lobbiját idén siker koronázta, így a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumtól közel egymillió eurót (négymillió lej) sikerült erre a célra szerezni, a gondos előkészítésnek és a nagyon rövid idő alatt elkészített terveknek köszönhetően. Partnerek a projektben az érintett települések önkormányzatai, amelyek önrésze a szakdokumentáció és szakhatósági engedélyek beszerzése.
A csíkszentkirályi beruházás értéke 725 ezer lej, novemberre pedig a tervek szerint be is kell fejezni a munkálatokat. Két medence várja majd a kikapcsolódni vágyókat, mindkettő melegített ásványvízzel. Öltözők, büfé, tusolók állnak majd a turisták rendelkezésére, és orvosi rendelő is lesz. A fűtést gázzal és napkollektorokkal oldják meg.
Székely Ernő polgármester a helyi polgármesteri hivatalban rendezett fórumon üdvözölte a jelenlévőket, és megköszönte a tanácselnöknek, hogy sikerült Szentkirályt is belefoglalni a programba, majd Borboly Csaba vázolta a megyei önkormányzat turisztikai-gazdasági fejlesztési stratégiáját. A megyei tanács elnöke elmondta, hogy Székelyföldön több panzió van, mint a Prahova völgyében, de nálunk sajnos csak nagyobb ünnepek idején telnek meg, nagyrészt üresen állnak. Ezen a helyzeten akar változtatni a megyei tanács a családi gazdaságok erősítésével, az agrárturizmus beindításával és a székely termékek népszerűsítésével is.
„Térségünkben nemcsak az a tíz-tizenöt turisztikai látványosság van, amit rendszerint minden ide látogató felkeres, a kevésbé ismertek is több figyelmet érdemelnek” – jelentette ki a tanácselnök, hozzátéve, hogy azokat a turistákat is ide kell vonzani, akik nem érzelmi alapon jönnek ide, akik pedig már jártak itt, azokat vissza kell csalogatni. Ennek a stratégiának a része a népi fürdők felújítása is. A csíkszentkirályi létesítmény a fent felsorolt kilenc közül a legnagyobb lesz, mondta Borboly Csaba, külön hangsúlyozva, hogy a jelenlegi gazdasági válságban sikerült pénzt szerezni a megyei projektre.
A többi helyszínen is dolgoznak a kivitelező cégek. Borszéken megépült a Tündérkert és az Ősforrás közti út, és nekifogtak a mofetta építésének. Csíkkozmáson mindkét helyszínen, Sószékfürdőn és a lázárfalvi Nyírfürdőnél is nekifogtak a munkának: újraépítik a mofetta épületét, és kulcsosházat alakítanak ki mindkét helyszínen. A Tusnád községhez tartozó Verebesen filagória, medence, öltöző épül, Madéfalván úgyszintén. Utóbbinál a közel lévő meleg vizű forrásból töltik fel a medencét, és parkolót és pihenőhelyet alakítanak ki. Csíkszentimrén a kéngázas mofettát teljesen újraépítik.
Csíkszereda, 2010. október 13.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774