Csíkszentimrére is eljutott a Székelyföldi Akadémia

( Szavazat)35 megjelenítés
Csíkszentimrén rendezték meg a Székelyföldi Akadémiát február 16-án. A Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvénysorozaton az érdeklődők a biogazdálkodásról, valamint a Hargita-hegység rendezési tervéről hallgathattak előadást. Kencse Előd polgármester beszédében üdvözölte az előadókat, résztvevőket és hangsúlyozta az akadémia fontosságát, hiszen mint fogalmazott, a különböző beruházások, infrastruktúra fejlesztése mellett az emberekkel való beszélgetés, az információ eljuttatása nagyon fontos. Nem ok nélkül választották a biogazdálkodás témát, az itt élő emberek nagy többsége ugyanis mezőgazdasággal foglalkozik, mondta a község elöljárója.
 
Máthé Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársa előadásában a biotermelésről mint a gazdálkodás egyik alternatív módjáról beszélt. Részletezte a biogazdálkodás előnyeit, az arra való áttérés lépéseit. Kiemelte, hogy a biogazdálkodás megértéséhez szemléletváltásra van szükség. Az „az vagy, amit eszel” és „a termőföldet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön” felfogás e szemléletváltás szerves eleme. Fontos odafigyelni arra, mit is eszünk, és táplálékunk milyen forrásból származik. Mint elhangzott, a biogazdálkodók száma Ausztriában és Svájcban a legnagyobb, ám Romániában is kezd növekedni. Hargita megyében 62 biotermelő van, ebből 44 méhész, és tevékenységüket a román állam is támogatja.
A Hargita-hegység rendezési tervéről Ferencz Csaba, a megyei tanács munkatársa elmondta, hogy az többek közt a turizmus fejlesztését is előirányozni kívánja. A lényeg az összehangoláson van, például olyan sípályák kialakítására lenne szükség, amelyek a sízőknek 500 méternél hosszabb távú lesiklást biztosítanak. Ferencz Csaba előadásában számos további példát ismertetett, amelyek felismerése és megvalósítása a helyiek odafigyelésén, illetve a települések közti együttműködésen is múlik.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774