Csíkszékiekkel konzultáltak a megyeházán

( Szavazat)36 megjelenítés
A térségenként megtartott konzultációk sorozatának keretében csütörtökön, március 21-én Csíkszeredában a megyeháza márványtermében találkoztak a fiatalokkal a Hargita megyei ifjúsági stratégián dolgozó szakemberek. A Fiatalok Hargita Megyében 2020 projektre Hargita Megye Tanácsa az Európai Unió Fiatalok lendületben (Youth is Action) programjában nyert támogatást. 
 A csíkszéki fiatalokkal való tanácskozáson jelen volt Farkas András, a pályázatot kidolgozó Pont Csoport részéről, Becze István és Ferencz S. Alpár megyei tanácsosok. Elsőként Farkas András üdvözölte a nagy számban megjelent fiatalokat, mint mondta, arra keresik a választ, hogyan látják a fiatalok a saját helyzetüket Csíkszéken. A megfelelő stratégia megalapozásának, illetve az erőforrások mozgósításának fontosságát hangsúlyozta. Közösen tudnak tenni azért, hogy a fiataloknak jobb legyen, mondta, a jövő megalapozása pedig azért nagyon fontos, hiszen ők azok, akik évek múlva társadalmi szerepeket, vezető beosztásokat vállalnak.
Becze István úgy fogalmazott: azért kell dolgozni, hogy számukra Csíkszereda legyen az ifjúság fővárosa. A stratégia kidolgozásához ismerniük kell a jelenlegi helyzetet az érintettek szemszögéből, illetve hogy mit lehet megvalósítani. Ezért fontos, hogy a fiatalok jelezzék, mire van szükségük.
Ferencz S. Alpár azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek tennie kell a köz érdekében, és hogy milyen területen fejti ki tevékenységét, már fiatalon el kell gondolkozni rajta. Ha ezt mindenki szem előtt tartja, azzal megteremti azokat a lehetőségeket, amelyekért érdemes lesz itthon maradni. Minden kezdeményezés, így az ifjúsági stratégia esetében is a kulcsszó az együttműködés, tette hozzá, ez teremt közösségi értékeket, termékeket. Egymástól tanulni kell, közben megfogalmazni a célkitűzéseket. Mindenhol meg kell harcolni a megélhetésért, mondta, Európától nem munkahelyet kell kérni, hanem szakmai tapasztalatot, és lehívni a rendelkezésre álló anyagi forrásokat. Az ifjúság felelőssége a példamutatás, fejtette ki, a kisebb gyerekek tőlük tanulnak. Fel kell hívni a figyelmet a szakmai oktatás fontosságára, és azt népszerűsíteni kell, hiszen Hargita megyében vannak lehetőségek a mezőgazdaságban, a kisvállalkozásokban, a hagyományos termékek előállításában.
A projekt ismertetése után kisebb csoportokba szerveződve tartották meg a konzultációs gyakorlatot.
 
Csíkszereda, 2013. március 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774