Csíksomlyói viseletbe öltöztetik a brüsszeli pisilő kisfiút

( Szavazat)24 megjelenítés
A lezárult Facebook-szavazás eredményét is elfogadták a megyei tanács ülésén
Hargita Megye Tanácsa április 20-án az Oklánd községhez tartozó Homoródújfaluban tartotta soros havi ülését, amelyen a lakosságon kívül részt vettek az oklándi egészségügyi szűrőprogramot vezető Bács-Kiskun megyei orvosok, valamint a Légy a megye vezetője programba benevezett diákok, akiket díjaztak, és kihirdették közülük a nyertest, Ladó Tihamért, a csíkszeredai Joannes Kájoni Közgazdasági Iskolaközpont tanulóját.
A megyei tanács kitüntette Oklánd község jelentős közéleti szerepet vállaló lakóit is: Szőcs Istvánt és nejét, Szőcs Katalint, valamint Cseke Rozáliát Márton Áron-emlékéremmel díjazták, Majláth Gusztáv Károly-emlékéremben részesült András József pedagógus, Kájoni János-díjat kapott Forrai Tibor, továbbá Önzetlenség Díjban részesült Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Mócza György aneszteziológus és dr. Svébis Mihály sebész főorvos.
Az ülésen a testület határozott arról is, hogy a Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán tartott szavazáson legtöbb voksot kapó csíksomlyói népviseletbe öltöztessék május 14-én Brüsszelben a Manneken Pis szobrot. Az internetes szavazás arról szólt, hogy a székely ruha melyik változatába öltöztessék a pisilő kisfiú szobrát, a felhívásra 21 Hargita megyei település küldte be a viseletéről szóló ismertetőt. Az akció szervezője a brüsszeli Székelyföldi Képviseleti Iroda, amelyet Hargita és Kovászna megye tanácsa működtet Maros megye bevonásával. P. Buzogány Árpád történész ismertette a tervezett eseményt és a benevezett székely népviseleteket, köztük a nyertes csíksomlyói viseletet.
Borboly Csaba tanácselnök az üléssel kapcsolatos nyilatkozatában a napirendi pontok közül kiemelte a Hargita Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Igazgatóság most elfogadott idei költségvetését, amely által a védett gyermekek és fiatalok, a szülőotthonokban védett anyák, valamint hivatásos nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek jogait biztosítják. Ezenkívül 10 000 lejes támogatásban részesülnek a bögözi tűzoltók, a költségvetés-kiigazítás során pedig Gyergyószentmiklósnak 50 000, Balánbányának 40 000, míg Bélbor, Salamás és Várhegy önkormányzatának 30–30 000 lej kiutalásáról döntöttek. Elfogadták továbbá a homoródfürdői ivóvíz- és csatornahálózathoz tartozó javak koncesszióba adását a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásnak, A hegyimentés korszerűsítése Hargita megyében elnevezésű projekt keretében a Hargita megye tulajdonában levő ingatlanok, alapeszközök és leltári tárgyak ügykezelésbe adását Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának, és jóváhagyták a megyei tanácsnak a fiatalok elhelyezkedését célzó, a Sapientia egyetemmel közösen lebonyolítandó 2012. évi programját.
Csíkszereda, 2012. április 21.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774