Csíki polgármesterekkel találkozott Borboly Csaba

( Szavazat)30 megjelenítés

A csíki polgármesterekkel találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve munkatársai, hogy meghallgassák a településvezetők problémáit, és tájékoztassák őket különféle programokról. Jelen volt Korodi Attila képviselő és Gyerkó László szenátor, Moldován József távközlési és Tánczos Barna fejlesztési államtitkár, valamint Becze István, a mezőgazdasági minisztérium kabinetvezetője.

 

Márton István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara igazgatója ismertette programjait: jövő héttől Csíkszépvízen gazdatanfolyam indul, amit folytatnak a megye többi térségében, ugyanakkor beindult a gazdasszonyképző tanfolyam is, amelyen a résztvevők három hónapos képzés után oklevelet kapnak. Márton István arra kérte a polgármestereket, hogy segítsenek a gazdák mozgósításában, ugyanis eddig nagyon kevés támogatási kérelem érkezett a mezőgazdasági kifizetési ügynökséghez, és félő, hogy a termelők támogatás nélkül maradnak. Az igazgató kitért arra is, hogy nehézséget okoz a pénzügyminisztérium azon rendelete, amely szerint a gazdák részletesen el kell számoljanak gazdaságuk működéséről a pénzügyi ellenőröknél, mivel sokan nem tudnak könyvelőt fizetni. Becze István hozzászólásában kifejtette, hogy Hargita megyében nincs egy erős gazdaszervezet, amely harcolna a helyiek érdekeiért, ezt az állapotot márpedig hosszú távon meg kell változtatni.

 

A mozgássérültek problémáira világított rá Elekes Zoltán, a megyei önkormányzat szociális és gyermekvédelmi igazgatóságának vezetője, bemutatva azt a pályázatot, amelyet a Mozgássérültek Hargita Megyei Egyesülete nyújtott be Hargita Megye Tanácsával és a Soros Oktatási Központtal partnerségben, és felmérte, mely településeken mennyire akadálymentesek a közhasznú épületek a mozgássérültek számára. Elekes rámutatott: a megye helységeinek többségében nincs megfelelően biztosítva a mozgássérültek bejutása a közhasznú épületekbe (mint hangsúlyozta, nemcsak közintézményekről van szó, hanem például éttermekről is), és ha van is feljáró, sok esetben használhatatlan, mivel meredek. Másik gond, hogy a fogyatékkal élők többsége nem reklamál, így az illetékesekben sem tudatosul a feljárók építésének fontossága, például az építkezési engedélyek kibocsátásánál. A felsorolt problémák megoldására kérte a polgármesterek segítségét a szintén jelen lévő Fikó Csaba, a Mozgássérültek Hargita Megyei Egyesületének elnöke.

Borboly Csaba kijelentette, folytatódik az ügyben a tájékoztató kampány, és a megyeházánál most épül a feljáró mozgássérültek számára.

Romfeld Mária Magdolna, Hargita Megye Tanácsának jogi igazgatója az erdei utak jogi helyzetét ismertette, mivel az több településen tisztázatlan. A 120-as törvény révén 21 község megkapta az erdei utakat, ezeket telekkönyvezni kell, mondta.

Zolya Zoltán, a megyei tanács közigazgatási osztályának vezetője a gazdák járműveinek polgármesteri hivatalok általi nyilvántartásba vételéről, illetve az ideiglenes számtáblák körüli problémákról beszélt, Csiszer Botond Benedek útügyi igazgató pedig arról tájékoztatta az elöljárókat, hogy újabb utakat minősítettek községi úttá, és rövidesen kezddődnek a nyári karbantartási munkálatok. Tánczos Barna fejlesztési államtitkár arról számolt be, hogy a Tízezer kilométer program folytatására 100 millió lejt különítettek el országos viszonylatban, ami nem sok, de a tavalyi tartozások miatt most ennyire telik.

Moldován József államtitkár a Távközlés és Információs Társadalom Minisztériuma programját mutatta be a polgármestereknek, amely az elektronikus gazdaság fejlesztését és a modern elektronikus köszszolgáltatások fejlesztését célozza, Becze István pedig a Vidékfejlesztési Alap kiírásait. Borboly Csaba bejelentette, hogy az Alma iskolásoknak nevű programot aznap fogadta el a megyei tanács a korondi ülésén, így a tej és kifli mellé az általános iskolások almát is kapnának ezentúl, és ennek lebonyolítását a megyei önkormányzat ugyanúgy a polgármesteri hivatalokra bízza, mint a tej-kifli programot.

A megyei tanács képviselői a többi térség polgármestereivel is találkoznak hamarosan.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774