Csíkban is egyeztettek a polgármesterek

( Szavazat)38 megjelenítés

Kiemelt téma volt a földterületek visszaszolgáltatása

A helyi rendőrség működését szabályozó törvényről, a készülő Mária út Hargita megyei szakaszáról, a birtoklevelek kiállításához szükséges dokumentáció összeállításáról, a faluképvédelmi programról, valamint a megyei utak nyári karbantartásáról egyeztetett a csíki térség RMDSZ-es és független polgármestereivel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 25-én Csíkszeredában.

A helyi rendőrség működését szabályozó 2010. évi 155. számú törvény kapcsán Antal István ezredes, a megyei rendőrség képviselője elmondta, hogy a helyi tanácsoknak alárendelt rendőrség jelentősen megkönnyítené a munkájukat. A szerveződés időszakában a rendőrség nyitott arra is, hogy egy évig kihelyezett személyzet nyújtson segítséget a helyi testületnek. A rendőrséggel való együttműködés kapcsán Petres Sándor alelnök az utóbbi időben elszaporodott fémlopások elleni határozottabb fellépést szorgalmazta, és a törvények szigorításának kérdését is felvetette.

A Mária út nemzetközi projektet Péterfi Attila, a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai igazgatója ismertette. A Csíksomlyót és az útvonal mentén fekvő településeket népszerűsítő projekt 2011-es tervei között szerepel a Hargita megyei szakasz megjelölése és egy kerékpáros zarándoklat indítása Mariazellbe.

Sorin Nicolae Truţă, a megyei kataszteri hivatal vezetője a birtoklevelek kiállításáról és a vele járó dokumentációk összeállításáról egyeztetett a polgármesterekkel, valamint a területek nyilvántartásba vételét megkönnyítő javaslatokat ismertetett. A földterületek telekkönyvezése és visszaszolgáltatása kapcsán a nehézségek egyik okaként a polgármesterek a szakemberek hiányát jelölték meg.

– Az alacsony bérek miatt a topográfus szakemberek a jobban fizető magánszektor felé orientálódtak. A helyi tanácsok többségénél csak mezőgazdasági szakemberek, tanácsadók maradtak, akik munkaidejét szinte teljességében az APIA felmérések lebonyolítása tölti ki. Éppen ezért, nagy segítség lenne, ha az APIA adatbázis hozzáférhető lenne, hiszen a helyi tanácsok szakemberei is közreműködtek az és elején lebonyolított mezőgazdasági összeírásban, az elkövetkező hónapokban pedig a pályázni akaró helyi gazdáknak fognak segíteni az APIA pályázati kiírások dokumentációjának összeállításában – mondták az elöljárók.

Részmegoldásként Borboly Csaba felvetette, hogy megoldást keres frissen végzett topográfusok alkalmazására, és a digitális földmérő eszközök használatának átruházásához hasonlóan a topográfusokat is a települések szolgálatába állítja.

– Tisztázott tulajdonjog nélkül megtorpan a fejlődés, nem lehet pályázni, és az emberek is csalódottak, ha jogos jussuk visszaadása tovább késik.  Az elvett területek visszamérésének felgyorsítása érdekében GPS-műszereket is vásároltunk, amelyeket a helyi tanácsok rendelkezésére bocsátottunk, és ennek volt eredménye is: mintegy hatezer hektárt mértek fel, tehát bevált a kezdeményezésünk, ezért további műszereket tervezünk beszerezni – mondta a megyei tanács elnöke.
A további műszerek vásárlását Borboly Csaba azzal indokolta, hogy jól működő mezőgazdaság és turizmus csak rendezett tulajdonjogú területekkel lehetséges. Nagyon sürgető már a probléma, hiszen húsz éve nem sikerült megoldani a helyzetet, ráadásul az erre szakosodott magánvállalatok szolgáltatásait az emberek többsége nem éri fel. Gyakran a felmérés többe kerül, mint maga a terület, ezért a megyei tanács, ha más lehetőség nincs, pályáztatás útján fogja a műszereket a kis jövedelmű emberek rendelkezésére bocsátani.

A továbbiakban Fülöp Otília, a megye főépítésze a településvédelmi programról és a 2011. évi 7-es számú urbanisztikai törvényről tájékoztatott, felhívva a figyelmet a helyi rendezési terv és az épített örökség védelmének fontosságára, valamint a faluképvédelmet célzó pályázás összefüggéseire. A megyei főépítész elmondta, hogy a megyei tanács támogatja a helyi önkormányzatok próbálkozásait, amelynek eredményeként a műemlék értékű épületeket felújítják, és a kornak megfelelő rendeltetést találnak nekik.

Végezetül Csiszér Botond Benedek, az útügyi igazgatóság vezetője beszélt a Csík térséget érintő nyári karbantartási munkálatokról, útjavítási tervekről. A találkozón jelen volt Sófalvi László alelnök, Birtalan József megyemenedzser, valamint Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos is.

Csíkszereda, 2011. március 25

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774