Csík-térségi faipari klaszter megalakítását szorgalmazza a megyei tanács

(0 Szavazat)72 megjelenítés

A Csík-térségi erdőtulajdonosok és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel tartott találkozót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tánczos Barna szenátor hétfőn, október 14-én a csíkszeredai megyeházán.  

A faiparosok térségi szövetkezését szorgalmazza a megyei tanács, és nem most kezdte ez irányú tevékenységét, az 2009 óta tart, emlékeztetett rá felvezetőjében Borboly Csaba, aki hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézménynek nincs hatásköre a fafeldolgozás, erdőgazdálkodás terén, ám pályázati kiírásokkal tudja segíteni az érintett vállalkozókat. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az érintetteknek társulniuk kell, ezért a megyeelnök javasolja egy klaszter megalapítását.
– Ide kapcsolódik a Robinwood Plus nemzetközi projekt is, amelyben részt veszünk, és amelynek legfontosabb hozadéka, hogy együtt keressük az utat arra, hogy lehetne minél inkább helyben feldolgozni a fát, fenntartható módon, odafigyelve a környezeti hatásokra, a haszon helyben maradását célozva. Ezért a csíki feldolgozók erős érdekvédelmi szervezetének megalakulását szorgalmazzuk. Ugyanazt szeretnénk, mint a mezőgazdasági termelők esetében, mivel pályázati kiírásokkal csak ezen keresztül tudunk támogatni – mondta Borboly Csaba felsorolva azokat a megyei tanácsi programokat, amelyek által már tettek lépéseket a kitűzött cél érdekében: Modern Székely Ház, faluképvédelem, a középületek fából való építésének támogatása és a már említett Robinwood Plus.
Tánczos Barna szenátor a kormány által tervezett új erdészeti törvénykönyvet ismertette. Ha a parlament megszavazza, jövő év január elsejétől új rendelkezések lépnek életbe, amelyek csődbe vihetik a kis fafeldolgozó cégeket. A politikus néhány lényeges változásra hívta fel a figyelmet: a tervezet készítői szigorítanák a területek erdészeti alapból való kivételének feltételeit, és megtiltanák a lábon álló fa értékesítését, valamint a faanyagok éjszakai szállítását. Az elsőként említett rendelkezés jelentős akadályt gördítene a turisztikai fejlesztések elé, például sípályák létesítése esetében. Tánczos Barna azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági és az erdészeti minisztérium között harc van, előbbi védi a mezőgazdasági területeket, míg utóbbi erdős területnek nyilvánítana minél több beerdősödött területet, például legelőket meg kisebb-nagyobb tisztásokat, ami súlyosan érintené a közbirtokosságokat. Így a tervezet szövege még módosulhat.
A háromszéki vállalkozók már megalakították egy klasztert, a jó példát Kádár Rezső, a Kovászna megyei ProWood Klaszter elnöke mutatta be. Mint elmondta, „társulni nem muszáj, de megéri”. A háromszéki szervezet vezetője nagyon fontosnak nevezte a faipari szereplők közti jó kommunikációt. Ismertetett egy felmérést, amely szerint a térségbeli faipari vállalkozóknál alacsony a termelékenység, elavult a géppark, gyenge a marketing, kevés a kapcsolat a kutatói szférával, és kevés a munkaerő. Mindezekre megoldást nyújthat a klaszteresedés, hangsúlyozta, és felajánlotta segítségét a Hargita megyeieknek.
A Becze István megyei tanácsos, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottság elnöke által moderált hozzászólásokban elhangzott, hogy a törvénytervezet aberráció, megkeseríti a helyi vállalkozók érdekeit, sőt alkotmányossági aggályokat is felvet. Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója szerint a marhatartó gazdák érdekében nem szabad megengedni, hogy a legelőterületeket nagy számban erdős területté nyilvánítsák, ugyanis Hargita megyében növekvőben van az állatlétszám, ezért a legelőkre szükség van. Molnár Gábor, a megyei tanács Fenntartható erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője szerint képzéseket kell szervezni az erdőtulajdonosok számára, hogy az értékesítésnél tudják, hogyan osztályozzák a fát, és megfelelően tudják értékesíteni.
A megbeszélés végén a vállalkozók közül kijelöltek egy kapcsolattartó személyt, aki a klaszter létrehozását koordinálja, egyeztetve a többi vállalkozóval meg a megyei tanáccsal.

Csíkszereda, 2013. október 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774