Cél: szoros kapcsolat kialakítása Székelyföld és Tirol között

( Szavazat)30 megjelenítés
Ausztriai tapasztalatcsere és kapcsolatteremtés
Székelyföldi küldöttség utazott az ausztriai Tirolba augusztus 22-én, Hargita, Kovászna és Maros megyei önkormányzati, illetve kormányzati képviselők részvételével, az Osztrák Néppárt (ÖVP) keretében működő Osztrák Gazdaszövetség meghívására, tapasztalatcsere céljával.
A delegáció tagja Borboly Csaba, Hargita, valamint Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke, Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár, Korodi Attila parlamenti képviselő és Péter Ferenc, Szováta polgármestere, az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsának (SZÖT) elnöke. A szerdáig, augusztus 24-ig tartó útjuk során az elöljárók Bécs környéki, állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokat látogattak meg, és találkoztak osztrák vidékfejlesztési egyesületek képviselőivel, valamint olyan turisztikai, környezetvédelmi szakemberekkel, akik jártasak a hegyvidéki infrastruktúra-fejlesztésben.
A látogatás többi napján szervezett találkozókon téma lesz az idegenforgalom fejlesztése, akárcsak a télisportok meg a mezőgazdaság nyújtotta lehetőségek, illetve a tiroli térség határokon átnyúló együttműködését, az ausztriai Tirol tartomány és az olaszországi Dél-Tirol autonóm tartomány közti kapcsolatokat is bemutatják. Augusztus 24-én Borboly Csaba és kollégái munkamegbeszélésen vesznek részt Herwig van Staa-val, a Tiroli Parlament elnökével és Günther Platterrel, Tirol kormányzójával, az Osztrák Néppárt politikusaival. Többek között ismertetik a Hargita Megye Tanácsa által levédett Székely termék minőségi védjegyet, illetve a közös székelyföldi fejlesztési törekvéseket, és a Tirol tartománnyal való együttműködésről is tárgyalnak. Borboly Csaba szerint Székelyföld számára követendő példa Tirol, hiszen a két régió hasonló adottságokkal rendelkezik.
– Abban bízom, hogy eredményes, jó együttműködés alakul ki Székelyföld és Tirol között, nemcsak a turizmus és a mezőgazdaság terén. Még számos területen lehetőség van a kapcsolatteremtésre, hiszen ugyanannak a politikai családnak, az Európai Néppártnak vagyunk a tagjai – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve: a cél szoros viszony kialakítása Székelyföld, illetve Tirol és Dél-Tirol tartományok között.
Korábban már két alkalommal is egyeztetés történt a mostani tárgyalások kapcsán, amikor is Borboly Csaba Bécsben tárgyalt, András Andrea csíkszeredai származású diplomata közvetítésével, az Osztrák Néppárt képviselőivel, illetve mezőgazdasági szakemberekkel.
Csíkszereda, 2011. augusztus 23.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774