Cél: sikeresen hasznosítani a természetvédelmi területeket

( Szavazat)27 megjelenítés
Környezetvédelmi konferenciát rendeztek Marosfőn
 
Környezetünk szolgálatában címmel tartott szakmai konferenciát a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás április 13-án, pénteken Marosfőn. A találkozó célja egy egészséges párbeszéd kialakítása az adminisztratív, a civil és a vállalkozói szférák között a természetvédelem, a környezetvédelem és a turizmusfejlesztés területén. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás mint önkormányzatok által létrehozott civil szervezet fő törekvése a közigazgatási és civil szféra közti párbeszéd és együttműködés erősítése.
 
Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki köszöntőbeszédében kifejtette, hogy lehet keresni, ki a hibás a Natura2000-es területek kiterjesztésében, de ennek nem sok értelme van, sokkal inkább arra kell összpontosítani, hogy közösen, együtt dolgozva és gondolkodva sikeresen tudjuk hasznosítani a természetvédelmi területeket. A tanácselnök elmondta, hogy a megyei tanács ennek érdekében több millió euró értékű projektek kidolgozását vállalta a területek gyámjaival és adminisztrátoraival közösen.
A rendezvényen felszólalt Szép Róbert, Hargita Megye Tanácsa fejlesztési igazgatóságának vezetője is, aki ismertette a megyei tanács környezetvédelmi projektjeit, őt követte Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park igazgatója, aki természet és környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet. Gászpor István, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója bemutatta a szervezetet, ennek kialakulását, tagjait, célkitűzéseit és jövőbeli terveit. Gászpor elmondta, hogy két területen fejti ki tevékenységét a szervezet: turizmusfejlesztés és népszerűsítés, valamint környezet- és természetvédelem. Az idei tervek közt szerepel több környezetvédelmi és turisztikai projekt kidolgozása, melyek összértéke több millió euró.
Both József, a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa a Natura2000 program előnyeit mutatta be a hallgatóságnak, külön kiemelve, hogy nem szabad a program negatív aspektusaira szorítkozni, hiszen több esetben a Natura2000-es szabályozásoknak köszönhető, hogy Hargita megyei lakosok ezrei nem szennyezett ivóvizet fogyasztanak háztartásaikban.
Laczkó Zoltán, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park munkatársa a park felbecsülhetetlen természeti értékeit mutatta be, és elmondta, hogy a jövőben több figyelmet kell szentelni az értékmentésnek, ugyanakkor nagyon fontos a nemzeti park bekapcsolása a turisztikai körforgásba.
Miklós Júlia, a Zöld SzékelyFöld Egyesület képviselője előadásában a környezettudatos nevelés és magatartás fontosságára hívta fel a figyelmet, és elmondta, hogy a környezet és természetvédelem nem kizárólag a „zöldek” feladata, mindannyiunkban már gyerekkortól kell, hogy tudatosuljon a környezet megóvásának és tiszteletének fontossága.
Dr. Horváth Alpár egyetemi oktató, turisztikai szakértő az idegenforgalom természetvédelemre gyakorolt hatásait vázolta fel. Elmondása szerint Hargita megye turisztikai sikerének kulcsa a természeti értékekben rejlik, kiemelt figyelmet kell azonban szentelni a tervezési, kivitelezési és népszerűsítési folyamatoknak.
Dobos Alpár, a Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának munkatársa az alternatív energiaforrásokról értekezett, felhívva a hallgatóság figyelmét a megújuló energiák gazdag tárházára megyénkben és az ebben rejlő potenciálra.
A rendezvény meghívottai a felcsíki és gyergyószéki közbirtokosságok, polgármesteri hivatalok, erdészeti hivatalok, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park és a környék civil szervezeteinek képviselői voltak.
 
Csíkszereda, 2012. április 13.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774