Cél: egyike lenni az országos top tíz turisztikai desztinációnak

( Szavazat)34 megjelenítés
A székelykapuk, a borvizek és a természetvédelmi területek népszerűsítésére nyert uniós támogatást Hargita Megye Tanácsa. A három nyertes projektet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Dr. Horváth Alpár, turisztikai szakértő, a Babeş-Bólyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának tanára és Gászpor István projektmenedzser sajtótájékoztató keretében mutatta be szeptember 9-én a megyeházán.
 
Hargita Megye Tanácsa kiemelt szerepet tulajdonít a turisztikai fejlesztésnek és népszerűsítésnek. Ennek érdekében 2009-ben elkészült a Hargita megyei turizmus fejlesztési stratégiája, amelynek egyik alappillére a turisztikai népszerűsítés. Ennek megvalósítása érdekében a megyei tanács sikeresen vett részt az Európai Unió és Románia Kormánya Regionális Operatív Programja 5.3-as beavatkozási területének pályázati kiírásán. Összesen hét projekt nyert támogatást a megyei turizmus legfontosabb témaköreiben, mintegy 1,6 millió euró összköltségvetéssel. A pénteki sajtótájékoztatón ebből három projektet mutattak be: a Székelykapuk útja, a Borvizek promoválása Hargita és Kovászna megyékben, valamint Az egyensúly és az egyediség megőrzése a természetvédelmi területeken és ezek integrálása a turizmusba.
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba kiemelte: „egyedüli közigazgatási egység vagyunk az országban, amelynek hét nyertes pályázata van turisztikai témában”.
– Hargita megye nagyon sok adottsággal rendelkezik, amelyeket meg kell mutatni a turistáknak, fel kell tárni a desztinációkat, bővíteni kell a lehetőségeket, hogy a turisták ne csak átutazóba érkezzenek Székelyföldre. A turizmus jövedelmet, lehetőségeket jelenthet az ittélőknek. Ezek a projektek minden turizmusban érdekelt szereplő érdekeit egyaránt szolgálják, hozzájárulva ezáltal a turisztikai forgalom és az ebből származó bevételek növekedéséhez, ami újabb munkahelyek megjelenését teszi lehetővé, és nem utolsó sorban hozzájárulnak a helyi lakosság életszínvonalának növekedéséhez is – fejtette ki a tanácselnök.
Dr. Horváth Alpár turisztikai szakértő, a megyei turisztikai stratégia egyik szerzője ismertette: „Hargita megye turisztikai stratégiájának kidolgozása már 2005-ben elkezdődött, de csak 2008-ban sikerült kivitelezni. A stratégia tíz évre készült komoly helyzetelemző munkára támaszkodva”.
 
- Turisztikai forgalom tekintetében az első tíz megye közé kell bekerülni. Nem Hargita megyét, hanem Székelyföldet kell promoválni, hisz Székelyföldnek identitása van” – hangsúlyozta a Babeş-Bólyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának tanára.
 
Gászpor István projektmenedzser ismertette a három projektet.
A Borvizek népszerűsítése elnevezésű projekt általános célja Hargita és Kovászna megye turisztikai vonzerejének növelése és az ásványvizek gyógyerejének népszerűsítése. Ennek összköltségvetése több mint egymillió lej, amelyből az ásványvizek népszerűsítését szeretnék megvalósítani turisztikai kiállításokon, az elektronikus sajtóban, kiadványok segítségével és a borvízforrások kijelölésével.
Az egyensúly és az egyediség megőrzése a természetvédelmi területeken és ezek integrálása a turizmusban elnevezésű projekt összköltségvetése közel 800 ezer lej, és célja a Hargita megyei turizmus fejlesztése ökoturisztikai útvonalak kiépítésével elektronikus formában és a helyszíneken, ennek népszerűsítése a különböző célcsoportok körében. Specifikus célokként a projektben a Hargita megyébe látogató turisták számának növelését, a turisztikai főszezon kiterjesztését, a helyi gazdasági szereplők jövedelmének növelését, a megyei turisztikai termékskála szélesítését és a turisztikai kínálat minőségének javítását jelölték meg. A projektben 35 természetvédelmi területet vonnak be.
A Székely kapuk útja pályázat összköltségvetése közel egymillió lej. Fő célja a Hargita megyei turizmus fejlesztése kulturális és történelmi útvonal kiépítésével és ennek népszerűsítése különböző célcsoportok körében.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774