„Búzával tüzelünk” – a megye turizmusát új módszerekkel kell fellendíteni

( Szavazat)56 megjelenítés
Idegenvezetők találkoztak március 28-án, csütörtökön délelőtt a megyeháza márványtermében. A találkozó célja az volt, hogy megvitassák, milyen módon lehetne a térséget még vonzóbbá tenni az idelátogató turisták számára.  
 A tanácskozást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg. Előadásában vázolta, hogy milyen, a megye turizmusát érintő hiányosságokkal és problémákkal találkozott az elmúlt időszakban. Mint elmondta, tapasztalatai az mutatják, hogy a kezdeti lendület lohadni látszik, a turizmusból megélni próbálók nem fognak össze. Borboly kifejtette, a megyei tanács ennek megváltoztatásában kulcsszerepet vállal: összerázó programokat szerveznek és beruházásokat támogatnak. A munka oroszlánrésze mégis a vállalkozókra marad, akiknek most az a feladatuk, hogy egymást erősítsék.
–Nagyon jó dolog, hogy minden községben vannak turisztikai információs irodák, épülnek hagyományos fürdők, de az irodák kongnak az ürességtől, míg a fürdőkben csak békák úszkálnak. Búzával tüzelünk, egyelőre többet költünk a turizmus fejlesztésére, mégsem származik nyereségünk ebből – vázolta a helyzetet az elöljáró.
Borboly Csaba beszédében részletesen ismertette a Franciaországban, Vienne megyében tett látogatásának eredményeit. Mint elmondta, a Franciaország közepén található megye azért lehet érdekes az itteniek számára, mert a régió turisztikai és földrajzi szempontból hasonló helyzetben van, mint Hargita megye. Vienne is az ország közepén helyezkedik el, és Franciaország nagy turisztikai attrakciói elszívják a látogatókat ebből a térségből. Ezekből a hátrányokból próbált előnyt kovácsolni Vienne megye úgy, hogy rövid és tömör programokat kínál elsősorban francia turistáknak, és másodsorban külföldieknek.
–Franciaországban Párizs és környéke, valamint az óceán partja vonzza leginkább a turistákat. Ugyanúgy Romániában a tengerpart és a Prahova völgye az elsődleges turisztikai célpontok. Nekünk olyan attrakciókat kell létrehoznunk, amelyek egyrészt új látogatókat vonzanak, másrészt visszacsalogatják a korábbiakat. Tehát újra kell szervezni az ügyfélkört, összefüggő internetes és telefonos szolgálattal kell tájékoztatni az ideérkezőket arról, hogy milyen új pihenési, felfedezési és akár kóstolási lehetőségeket tudunk nekik kínálni – fejtette ki a megyei tanács elképzeléseit az intézmény vezetője.
A bevezető beszédet négy előadás követte. Az elsőt Zonda Erika, a megyei tanács Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője tartotta, aki a jelenleg már futó, illetve a közeljövőre szóló turisztikai pályázatokat mutatta be. Őt követte a pulpitusnál Köllő Izabella, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa, aki tematizált túrák javaslatait mutatta be természeti és kulturális útvonalak kategóriákban. Molnár Sándor, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa a Mária út Hargita megyei szakaszait mutatta be, majd Dobos István, a Multifunkcionális központ munkatársa kérdőíveket osztott ki a résztvevőknek, és a turizmust idegenvezetői szemmel mutatta be. Végül Horváth Alpár turisztikai szakértő és idegenvezető a székely turizmusról tartott előadást.
A találkozó végén a résztvevők javaslatokat tettek közös turisztikai adatbázis és menedzsment létrehozására. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a mai találkozónak legtöbb másfél hónap múlva meg kell ismétlődnie, amelyen majd eldöntik, kik alkossák a fent említett menedzsment munkacsoportot.
 
Csíkszereda, 2013. március 28.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774