Budapesten találkoztak a SEEMIG projekt partnerei

( Szavazat)48 megjelenítés
A kreatív székelyföldi fiatalok itthon tartása az egyik céljuk a SEEMIG elnevezésű európai uniós projektben részt vevő hazai önkormányzatoknak. Az európai uniós finanszírozású projekt romániai résztvevői – Hargita Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI) – átfogóan elemzik a székelyföldi demográfiai folyamatokat és munkaerőpiacot, valamint megszervezik a társadalmi és gazdasági folyamatokról szóló rendszeres adatgyűjtést. 
 Legutóbb május 22–23-án, Budapesten szerveztek partnertalálkozót a projekt vezetői, amelyen Hargita Megye Tanácsa részéről Dobos Erika projektfelelős vett részt. A találkozón a migráció különféle aspektusait vizsgáló európai úniós projekteket mutattak be, összefüggéseket, jó példákat keresve a SEEMIG projekthez kapcsolódóan. A partnertalálkozó első napja nemzetközi konferenciával kezdődött, amelynek a Központi Statisztikai Hivatal épülete adott otthont. Migráció és demográfiai változások témakörben tartottak előadásokat a Michigani Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Szerbiai Statisztikai Hivatal és a magyarországi Központi Statisztikai Hivatal munkatársai.
A találkozóval párhuzamosan műhelymunkák is zajlottak, amelyeken szintén stratégiaépítés volt a fő téma. Bemutatták a kifelé irányuló migráció hatásait a demográfiai és munkaerő-piaci folyamatokra, illetve a statisztikai adatok fontosságát a helyi és regionális fejlesztési stratégiákban. Arra keresték a választ, hogy mi a szerepük a különféle projekteknek az agyelszívás folyamatának megállításában, valamint a projekt hosszú távú megvalósításának a különböző forgatókönyveit is tárgyalták.
A második napon, május 23-án a projekt menedzsmentjével kapcsolatos jövőbeli teendőkről értekeztek, a migráció történeti áttekintésével foglalkozó országos tanulmányok kapcsán szakértők tanácskoztak.
A SEEMIG – A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában olyan stratégiai projekt, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a meglévő, migrációval kapcsolatos adatbázisok, adatállományok bővítéséhez, és ezáltal a politikai döntéshozóknak, állami tisztviselőknek segítséget nyújtson stratégiák kidolgozásában. A projekt várható eredményei Hargita megye számára a demográfiai folyamatok és a munkaerőpiac átfogóbb elemzése lesz, ugyanakkor lehetőség nyílik a társadalmi és gazdasági folyamatokról szóló folyamatos adatgyűjtés megszervezésére, a programok és fejlesztések jó megalapozására. A projektben való részvétel új távlatokat nyit megalapozott akciótervek és stratégiák, valamint beavatkozási politikák kialakításához a kivándorlás csökkentésére és a munkaerő-piaci változások társadalmi-gazdasági következményeinek kezelésére.
 
Budapest, 2013. május 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774