Bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Szülészet-nőgyógyászati osztályának felszerelése

(1 Szavazat)757 megjelenítés
Lehetővé vált eddig hiányolt, fontos nőgyógyászati beavatkozások elvégzése a páciensek és az egészségügyi szakemberek számára egyaránt előnyösebb módszerekkel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Szülészet-nőgyógyászati osztálya részére megvásárolt laparoszkóp-kiegészítők segítségével, amelyek beszerzését Hargita Megye Tanácsa finanszírozta. Az új felszerelést és az annak segítségével megvalósítható beavatkozások típusát október 15-én, hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a kórház, valamint az érintett osztály vezetősége és szakemberei jelenlétében, a megyei kórházban. 
 – Örömhírünk van: kórházunk új műtési lehetőséghez jutott – jelentette be Demeter Ferenc menedzser.
2011-ben az Egészségügyi Minisztérium új laparoszkóptornyot vásárolt világbanki alapokból, Cseke Attila, az RMDSZ volt egészségügyi tárcavezetője pedig Hargita Megye Tanácsa többszörös közbenjárását követően döntött úgy, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz kerüljön. A laparoszkópot azóta is használták már kisebb beavatkozásokra (például kisebb petefészekciszták, miómák eltávolítására). A laparoszkóp megfelelő kihasználhatósága érdekében további kiegészítő műszerek hiányoztak, amelyet a megyei tanács finanszírozásával sikerült megvásárolnia a kórháznak.
– Közel fél kilométer aszfaltút árával, 250 000 lejjel támogattuk a kórháznak ezt a beruházását. Ez az érték csaknem azonos azzal az összeggel, amennyibe került korábban az alapeszköz, a laparoszkóptorony – mondta el a sajtótájékoztatón Borboly Csaba tanácselnök. Hozzátette: – Bebizonyosodott az, hogy ha odafigyelünk erre a kórházra, és megfelelő hangsúlyt fektetünk a különböző fejlesztési elképzelések megvalósítására, ha van szolidaritás a megyei tanács testületében, hogy a költségvetés megalkotásakor a kórház prioritást élvezzen, akkor lehetővé tudjuk tenni, hogy egyre több betegség, egyre több probléma helyben megoldható legyen. Abban bízom, és bizonyítéka is van ennek az elképzelésnek, hogy az itteni szakorvosok jól felkészült szakemberek, és az egyetemi központok híres szakorvosaihoz hasonlóan ők is el tudják végezni a beavatkozásokat. Külön öröm számomra, hogy nem fölöslegesen vettük meg ezeket a drága műszereket, hanem a műszerek megérkezése óta eltelt egy hét alatt már két műtétet elvégeztek vele.
A kórházban zajló felújítások, bővítések kapcsán a tanácselnök elmondta:
– Amióta a megyei tanács átvette ezt a kórházat, folyamatosan építőtelep is egyben, hiszen folyamatosan építünk, bővítünk. Elnézést kérek a lakosságtól a munkálatok okozta nehézségekért, ugyanakkor türelmet is, hiszen Székelyföld egyik legjobb ellátórendszere épül ki a megyeszékhelyen. Bízom benne, hogy Marosvásárhely után Székelyföld legerősebb kórháza itt lesz Csíkszeredában.
Vitos Attila, a megyei kórház orvos igazgatója szerint nagyon fontos, hogy az infrastrukturális fejlesztés mellett bővítsék az orvosi szolgáltatások palettáját is. Mint elmondta, a laparoszkóptorony most beszerzett kiegészítő műszerei, értéküket és nagyságrendjüket tekintve, a laparoszkóp árához mérhetők. Olyan tartozékok, amelyek nélkül tulajdonképpeni előrelépés a műtéti technikában nem lehetséges.
– A laparoszkópos technikák a jelen és a jövő technikái, minimális invazív beavatkozásokkal járnak, amelyet követően gyorsan talpra állnak a betegek. Ezek modern eljárások, és Romániában nem sok megyei kórházban végeznek jelenleg laparoszkópos méheltávolítást vagy más nagyobb volumenű műtétet. Ez jelentős előrelépés a kórházunk számára, amely, reméljük, külön vonzási pontot jelent a páciensek számára – hangsúlyozta Vitos.
Jelenleg Hompoth György szülész-nőgyógyász szakorvos rendelkezik azzal a képesítéssel, amely ezeknek a műtéteknek az elvégzéséhez szükséges, ő végezte az első két műtétet Lökös Csaba sebészorvos segítségével. Hompoth György elmondta, Nyugaton nagyon hamar felismerték a laparoszkópos műtétek előnyeit, ugyanakkor a nehézségeit is. Előnyei, hogy kisebb terhet jelent a beteg számára, aki a műtét utáni napon vagy két napra rá nagyobb beavatkozás után is elhagyhatja a kórházat, és hamar visszatérhet a megszokott életmódjához. Ugyanakkor, mint elmondta, az endoszkópos műtétek nehézséget is jelentenek a hagyományos sebészethez képest.
– Ezt a nehézséget próbáltuk meg áthidalni külső segítséggel és kölcsönműszerekkel egy éve, amikor technikailag fejlődtünk, ugyanis új laparoszkópot kaptunk, és elvégeztük az első komolyabb laparoszkópos műtéteket, például méheltávolítást és miómakiágyazást. Az akkor tett ígéreteinket betartottuk, vagyis Hargita Megye Tanácsa finanszírozta az akkor vállalt laparoszkóp-tartozékok beszerzését, mi, szakemberek pedig, miután megérkeztek a műszerek, felszereltük, és három napra rá elvégeztük az első méheltávolítást egy csíkszeredai szakemberekből álló csapattal. Egy héten belül már túl vagyunk a második méheltávolításon is, mindkét műtét jól sikerült. Szemmel láthatóan különbözött a nyílt hasi műtéttől, ugyanis már az operáció napján lábra álltak a betegek, és harmadnap el is hagyták a kórházat, de akár már másnap elhagyhatták volna – emelte ki Hompoth az új műszerekkel járó előnyöket.
A hiszteroszkópos eszközökről a szakorvos elmondta: segítségükkel a méh üregéhez férhetnek könnyebben hozzá, és ez nagy segítség, mivel eddig nagyobb beavatkozásokat kellett végezni olyan esetben is, amely hiszteroszkópiával könnyebben megoldható. Hompoth György megköszönte a megyei tanács és a kórház hozzájárulását a műszerpark fejlesztéséhez.
Polgár Mihály, a Szülészet-nőgyógyászat főorvosa abbéli reményét fejezte ki, hogy a hiszteroszkóp birtokában meg tudják kezdeni azokat a diagnosztikai és műtéti beavatkozásokat, amelyek során nemcsak a hasüregbe, hanem a méhbe is be tudnak hatolni. Voicu Camelia szülész-nőgyógyász szakorvos szerint tanulják az új műszerek használatát, ugyanakkor megemlítette, hogy más felszerelésekre is szükség van még a szülészeten.
A sajtótájákoztatón jelen voltak a Szülészet-nőgyógyászati osztály munkatársai, valamint a Csíki Anyák Egyesületének képviselői is. A sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni a felújított osztályt.
 
Csíkszereda, 2012. október 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774